Hääl ostab Sõõrumaalt elektri- ja soojafirma

BNS
Copy
Tallinn, 12.11.2018
Urmas Sõõrumaa.
Foto: Konstantin Sednev / Eesti Meedia
Tallinn, 12.11.2018 Urmas Sõõrumaa. Foto: Konstantin Sednev / Eesti Meedia Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Heiti Hääle suurosalusega Alexela kontserni kuuluv Alexela Varahaldus ostab Urmas Sõõrumaalt elektri- ja soojafirma Tartu Biogaas.

Tehingu käigus omandab Alexela kogu Tartu Biogaasi emiteeritud ja registreeritud osakapitali ja kõik Tartu Biogaasi emaettevõtja Baltic Biogas OÜ nõuded, seisab konkurentsiametile esitatud koondumisteates.

Alexela hinnangul kattub koondumise osaliste tegevus horisontaalselt elektri- ja soojusenergia tootmise ja hulgimüügi turul ning vertikaalselt elektrienergia jaemüügi turul.

Koondumise teate esitas Alexela Varahaldus lühendatud vormis, kuna koondumise järel pole nende ühine turuosa suurem kui 15 protsenti, samuti ei ületa Alexela ja Tartu Biogaasi kontserni kuuluvate ettevõtete ühine turuosa 25 protsenti.

Kuna Alexela on tegev energeetika valdkonnas, on äriline huvi käesoleva koondumisega laiendada oma tegevus vastavas valdkonnas. Eelkõige soovib Alexela Tartu Biogaasi poolt kasutatavast toorainest hakata tootma erinevaid energiatooteid ja saavutada omandatava ettevõtte lisamisel kontsernis tuntavat sünergiat.

Tartu külje all Ilmatsalus asuv Tartu Biogaasi jaam hakkas 2014. aasta aprillis tootma lägast elektrit ja soojust. Jaam läks maksma 5,5 miljonit eurot, millest 29 protsenti tuli Keskkonnainvesteeringute Keskuselt. Jaama võimsus on ligi 1,5 megavatti ja 80 000 tonni sisendtoorainet aastas.

Tartu Biogaas kandis tunamullu 706 000 euro suuruse müügitulu juures 355 000 euro suurust puhaskahjumit. Ettevõte kuulub kuni konkurentsiameti otsuse tegemiseni Urmas Sõõrumaale läbi viimase valdusfirma U.S. Invest AS, mis on Baltic Biogasi emaettevõte.

Alexela on Eesti kapitalil põhinev valdusfirma, mis koondab viimase paarikümne aasta jooksul ühtse omanikeringiga seotud ettevõtted ühisesse struktuuri. Ettevõttes töötab enam kui 1000 inimeset ning see tegutseb kolmes valdkonnas: energeetika, metallitööstus ja põlevkivikeemia. Kontserni suuromanikuks on Heiti Hääl, omanikeringi kuuluvad veel Marti Hääl ja Aarto Eipre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles