Disney lapselaps nimetas ettevõtte juhi töötasu jaburaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abigail Disney
Abigail Disney Foto: AdMedia/SIPA / AdMedia/SIPA

Meelelahutuskompanii Walt Disney kaasasutaja Roy Disney lapselaps Abigail Disney kritiseeris ettevõtte juhi Robert Igeri eelmise aasta töötasu, mis oli 65 miljonit dollarit ja nimetas seda jaburaks.

Filantroop ja filmitegija rääkis reedel ajakirja Fast Company korraldatud ebavõrdset sissetulekut käsitleval üritusel, et Disney kasum on nii suur, et pole mitte mingit vabandust mitte tõsta kõige madalama palgaga töötajate palka või ühekordset boonust märkimisväärselt.

«Kui ta (Iger) sai oma eelmise aasta boonuse, tegin ma mõned arvutused ja sain tulemuseks, et kui ta oleks omast taskust tõstnud kõikide Disney töötajate palku 15 protsenti, oleks tal ikka jäänud endale kümme miljonit dollarit,» rääkis Abigail Disney reedel.

Abigail Disneyl ei ole enda nimelise ettevõttega mitte mingit formaalset sidet kui mingi hulk aktsiaid välja jätta. Tema vanaisa asutas koos Walt Disneyga 1923. aastal ettevõtte, mis kandis nime esialgu Disney Brothers Cartoon Studio.

Tema reedene märkus tuli vahetult pärast analüüsikeskuse Equilar ilmunud raportit, mille kohaselt Robert Igeri aasta kompensatsioonipakett (palk, preemiad ja boonused) on suurem kui 1400-kordne Disney töötajate mediaanpalk.

«Mulle meeldib Bob Iger. Ma ei räägi oma perekonna vaid ainuüksi iseenda nimel,» säutsus Abigail Disney pühapäeval. «Aga iga objektiivse mõõdiku järgi on tuhandekordne töötasu vahe jabur.»

Walt Disney pressiesindaja ütles The Wall Street Journalile, et 90 protsenti Igeri töötasust tuleneb aktsia hinnast, mis on kerkinud 132 dollarini võrrelduna 24 dollariga 2005. aastal, mil temast sai ettevõtte tegevjuht.

Vahetult enne Disney aktsionäride üldkoosolekut märtsis alandas Disney Igeri potentsiaalset sissetulekut 13,5 miljoni dollari võrra. Detsembris karmistati tulemusi, milleni peab ettevõte 2021. aastaks jõudma, et Iger teeniks boonustena 100 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles