Salmonellabakter vähendas suurima munatööstuse lihavõtete toodangut viiendiku võrra (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dava Foods müüb Eesti suurimates kaubanduskeskustes mune Eggo nime all.
Dava Foods müüb Eesti suurimates kaubanduskeskustes mune Eggo nime all. Foto: DAVA Foods

Eesti suurima munatootja Dava Foods Estonia ASi farmikompleksi ühest kanalast tuvastati märtsi lõpus salmonellabakter, mille tõttu vähenes munadepühade toodang viiendiku võrra.

«Toodame umbes 50 000 muna vähem kui tavaliselt ühes päevas, olenevalt munemise efektiivsusest,» ütles ettevõtte juht Vladimir Sapožnin. Rahalist kahju ei pruugi aga kaasneda, sest Dava Foods on Skandinaavia ettevõte ja mune saab tuua kontserni seest Eestisse. «Me toodame ja müüme mune ka toiduainetööstusesse ja muudesse kanalitesse. Munadepühadel suuname rohkem mune jaeklientidele ja toiduainetööstusse toome mune grupi siseselt juurde,» ütles ta rõhutades, et jaepoodidesse müüakse siiski ainult Eesti mune.

Kui munadepühade müük ei pruugi rahalist kahju tuua, siis salmonellabakter küll. «Me peame salmonella tõttu teostama puhastustöid, aga meil on ka kindlustus. Bakterist tingitud lõppkahjum selgub sügisel,» ütles Sapožnin.

Praeguseks on suletud Dava Foodsi üks farm ning testid näitevad, et ülejäänud viite farmi pole salmonellabakter levinud. «Teeme teste iga nädal ja teistes farmides bakterit leitud ei ole,» kinnitas Sapožnin.

Tallinna lähedal Lool tegutsev Dava Foods on tavalisele poekülastajatel tuntud eelkõige kaubamärgi Eggo kaudu. Enne 2016. aasta algust turustas ettevõte samu mune veel Talleggi sildi all. 19. märtsil osutus regulaarse enesekontrolli käigus võetud salmonellabakteri proov ühes farmis kuuest positiivseks. 4. aprillil saabus ka Veterinaar- ja toiduameti kinnitus.

Sapožnin rõhutas, et bakter avastati vaid kanadel, mitte munadel. «Ka täiendavad kontrolli tulemused munadest osutusid negatiivseks,» kinnitas ta. Kuna oht siiski püsib, korjasid nad konkreetse farmi munad liinilt maha. Neid kasutatakse edaspidi munamasside valmistamiseks või toiduainetööstuses. «See on lubatud,» märkis ta. 

Kokku elab Dava Foodsi kuues farmis igapäevaselt umbes 270 000 kana. Seetõttu pole ühe farmi nakatumine ja 54 000 kana tapmine veel ettevõtte jaoks fataalne. «Muidugi on see suur löök, kuid tegutseme ja toimetame edasi,» kinnitas Sapožnin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles