Eesti sai üleilmselt startup-raportilt tõsise hoiatuse (9)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Eesti startupid.
Eesti startupid. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eestil on viimane aeg saada tugevaid startup-ettevõtteid loovaks ja neid ka kinni hoida suutvaks riigiks, kuna meie elukallidus ei võimalda enam jätkata pelgalt välismaiste firmade arenduskeskuste maana, leiab värskelt avaldatud globaalne raport.

Ülevaates «Startup Ecosystem Rankings 2019» tunnustatakse Eestit silmapaistva turundustöö eest, mille tulemusel sosistavad sõna «Estonia» paljude arengumaade diginomaadid ja väikeettevõtjad. Samas esitatavad uuringu koostajad küsimuse, kas meie programmid omavad ka tegelikku positiivset mõju?

«Kui lõhe turundamise ja toote enda vahel on liiga suur, on tagajärjeks pettumus,» tõdetakse raportis.

Ülevaates avaldatakse kahtlust, et meie praeguse viisaprogrammid ja e-residentsus  võivad siia külla meelitada elustiiliärisid, aga mitte muuta Eestit tõsiseltvõetavaks keskkonnaks startup'idele, mis ei pruugi olla huvitatud neist programmidest, küll aga – enam kui millestki muust – kapitali kaasamisest ja klientide leidmisest.

Eesti peab ülevaate kohaselt tagama, et ta muutub kõrgema reitinguga riikide ettevõtete arenduskeskuste maaks olemise asemel riigiks, mis loob ise uusi startup'e. «Aeg selliseks muutuseks on otsa saamas, kuna Eesti elukallidus ei võimalda siia enam välisettevõtete arenduskeskuste rajamist,» märgitakse ülevaates.

«Eesti on ristteel. Suudab ta toota veel mõjukaid startup'e nagu Transferwise, Taxify ja Pipedrive? Ja kui suudab, siis kas ta suudab ära hoida nende liikumist mujale?» esitatakse meile küsimus.

Eesti startup-kooslus on sarnaselt möödunud aasta ülevaatega maailma edetabelis jätkuvalt kuumal 13. kohal ning seda mitme suure startup'i sünnimaaks olemise ning riiklike jõupingutuste – näiteks e-residentsuse programmi – eest. Samas on meie kaks edetabelisse pääsenud linna – Tallinn ja Tartu – märgatavalt oma konkurentsivõimet langetanud. Tallinn on kukkunud 50. kohalt 83. ning Tartu 182. kohalt 226. kohale.

Maailma tipus on vaieldamatu liider USA, järgenevad Suurbritannia, Kanada ja Iisrael. Vahetult Eesti ees on Soome ning meie järel Iirimaa ja Venemaa.

«Eesti võlgneb suurel määral oma edu eest Skype'ile, kelle asutajad on toetanud teisi edukaid Eesti startup'e ja aidanud kaasa kohaliku ökosüsteemi kasvule,» märgitakse ülevaates.

Raporti koostamisel analüüsiti 100 riigi 1000 linna kümneid tuhandeid startup-ettevõtteid ning tegemist on ühe suurima omalaadsuse ülevaatega.

Eestis on kokku ligikaudu 500 idufirmat ning märtsi seisuga töötab neis 5700 inimest. Paraku vaid 54 protsenti ehk 3078 neist töötab Eestis ning Eesti kontorites on pea veerand ehk 23 protsenti startup'ide töötajaist pärit mujalt maailmast.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles