Helsingin Sanomat: Eesti on lätlaste Soome, sealt tulevad alkoturistid ja sinna minnakse tööle

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirilinn Valga-Valka. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Piirilinn Valga-Valka. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti on lätlastele sama, mis Soome Eestlastele: riik, kust tulevad turistid õlut ostma ja kuhu minnakse paremat palka teenima, kirjutab Helsingin Sanomat.

Lõuna-Eesti tööandjad on hakanud meelitama Läti töötajaid sarnaste hüvedega, mis on eestlasi aastaid ahvatlenud elama ja töötama Soomes. Nüüd käivad põhjalätlased Eestis tööl, nagu eestlased on käinud juba aastaid tööl oma põhjanaabrite juures.

Rõuge vallas asuva Saru lauavabriku 160 töötajast enam kui sada tulevad Lätist, peamiselt 22 kilomeetri kaugusel asuvast Ape piirilinnast. Nende hulgas on müüjaid, hambaarsti assistent ja lasteaiaõpetaja, ütleb ettevõtte juht Tarmo Vainola.

Tööstuse ees seisvatest autodest suurem osa on Läti numbrimärgiga. Vainola viib lätlased esimestel tööpäevadel kahe- või kolmekaupa Võrru, kus neile vormistatakse Eesti ID-kaart. Nad hakkavad saama Eesti tervisekindlustust ja pensioni.

Kas Eestist on saamas lätlaste jaoks Soome, mis ahvatleb paremate palkade ja hüvedega? Elita Berezkina noogutab. Kui ta alustas lauavabrikus kolm aastat tagasi töötamist, oli põhiargumendiks Eesti peretoetused ja parem palk. Nüüd on ta sissekirjutus Eestis, siia maksab ta ka maksud, kuigi tema kodu on Läti.

«Sain Eestist sünnitus- ja lapsetoetust. See oli oluline Eestisse tööle asumisel,» ütles Berezkina. Esimese lapse toetus Eestis on 60 eurot, kuid Lätis vaid 11,48 eurot.

Reinis Semjonovs töötab Eestis samuti kolmandat aastat. Nii tema kui ka Berezkina kuulsid Eestis töötamise võimalusest oma pereliikmetelt. Samamoodi on paljud eestlased leidnud aastaid tööd Soomes.

«Apes ei ole kuigi palju inimesi, kes siin ei tööta,» ütles Aija Evīte-Konoščenova, kes on Saru lauavabrikus töötanud juba üheksa aastat. Tema sõnul jääb lätlastele 500-eurose maksuvabastuse tõttu Eestis kätte igakuiselt palju rohkem kui Eestis.

Palgakalkulaatorite kohaselt jääb Soomes 700-eurose brutopalgaga töötajale kätte 642 eurot ja Eestis 640, kuid Lätis vaid 498 eurot.

Valka linnapea Vents Armands Krauklise sõnul on lätlasi Valgas registreeritud umbes tuhat, kes maksavad maksud Eestisse, kuid elavad ja kasutavad teenuseid Läti poolel. «Kaotame igal aastal eelarvest umbes 400 000 eurot,» ütles ta.

Linnapea ei usu, et palga- ja sotsiaalhüvede erinevused lähimas tulevikus väheneksid. «Tänu keelebarjäärile on meil vähemalt õpetajad alles.»

Töötukassa andmetel töötab Valgamaal umbes 500 Läti residenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles