Browder esitas Läti ametivõimudele Swedbanki kohta kuriteoteate

BNS
Copy
Bill Browder 
Bill Browder Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Hermitage Capital Managementi juht Bill Browder esitas Läti ametivõimudele kuriteoteate Swedbanki kohta.

Hermitage Capital Managementi kaebus kutsub Läti ametivõime uurima võimalikku rahapesu Swedbankis koos nende laiema uurimisega Venemaaga seotud rahapesusesse.

Läti rahapesu andmebüroo ütles Reutersile, et ei kommenteeri antud juhtumit. Läti politsei majanduskuritegude üksus aga kinnitas, et on saanud Browderilt kirja ning hindab edastatud informatsiooni. 

«Me teeme küsimuse lahendamiseks koostööd ametiasutustega kõigil oma koduturgudel. Me ei kommenteeri aga konkreetseid juhtumeid, millele Bill Browder hetkel viitab,» ütles Swedbanki esindaja.

Browder on esitanud kuriteoteate ka Eesti ja Rootsi prokuratuurile. Rootsi majanduskuritegude ameti prokurör jõudis järeldusele, et uurimist ei algatata.

Eelmise aasta juulis esitas Browder prokuratuurile ka taotluse algatada kriminaaluurimine 26 Danske panga töötaja osas. Taotluse kohaselt oli nende töötajate tegevuse sisu suures ulatuses rahapesuks võimaluste loomine, rahapesule kaasa aitamine ning selle tegevuse varjamine. See tegevus hõlmas vähemalt 190 pangakontot, millest 21 tehingute maht ületas kokku üheksa miljardit USA dollarit

Nüüd on Hermitage Capitali uurimine jõudnud järeldusele, et Danske Eestist ja Leedu Ukio Bankist liikus raha edasi Swedbank Eesti pangakontodele. Browderi avalduse kohaselt liikus Danskest Swedbanki 14,2 miljonit dollarit ja Ukiost 102,7 miljonit dollarit.

Rootsi ringhääling SVT kajastas veebruaris, et Swedbanki ja Danske Banki Eesti filiaali kontode vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk umbes 3,8 miljardit eurot kahtlast raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles