Sadu miljoneid maksev tehas päästaks Eesti õlitööstuse (5)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivitööstus Ida-Virumaal.
Põlevkivitööstus Ida-Virumaal. Foto: Pm

Põlevkiviõli tootjad loodavad riigi abiga rajada Ida-Virumaale hinnanguliselt mitmesaja miljoni eurose eelrafineerimistehase, kuna üha karmistuvad väävlisisalduse nõuded võivad tulevikus löögi alla seada Eesti õli sobivuse maailmaturule. Uus valitsuskoalitsioon on lubanud algatada tasuvusuuringu, millest selgub tehase sobiv asukoht, maksumus ja tootmisvõimsus.

Eesti Energia juht Hando Sutter rääkis veebruaris Postimehele, et Eesti õlitootjate ühine mure on õlis olev väävel. «See tähendab, et meil tuleb (koos VKG ja Alexelaga) kamba peale lähiajal tekitada mingisugune vesiniktöötluse üksus. See on riikliku tähtsusega projekt, et kindlustada õlisektor ja Eesti eksporditulu pikemaks ajaks. Võiks mõelda, mida riik saaks teha, et see kindlasti tuleks. Eesti Energial üksinda poleks mõtet, tuleb kõik õlitootjad koondada ja see ära teha,» ütles ta.

Viru Keemia Grupi juhi Ahti Asmanni sõnul on idee kindlasti kaalumist väärt, kuna võimaldab muuta spetsiifiliste omadustega põlevkiviõli standardsemaks, paremini turustatavaks ning suurendab oluliselt tootele lisatavat väärtust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles