Reinsalu: uus valitsus kavatseb piirikaubandust ohjeldada (25)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: MADIS SINIVEE / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul soovib uus valitsuskoalitsioon astuda reaalseid samme piirikaubanduse tõkestamiseks, ühe variandina kaalutakse ka alkoholiaktsiisi langetamist.

«Moodustatava koalitsiooni partnerid on kokku leppinud, et tegelikult tuleb astuda reaalseid samme piirikaubanduse ohjeldamiseks. Üks reaalne võimalus on selleks vaadata üle meie aktsiisipoliitika,» rääkis Reinsalu valitsuse pressikonverentsil. 

Tema sõnul tuleb jätkata arutelu alkoholiaktsiisi teemal, kasutades kogu teaduslikku infot. «See debatt tuleb ja tuleb tõsine,» märkis minister, kelle sõnul on rahandusministeerium juba ette valmistamas erinevaid analüüse ja võimalikke modelleeringuid potentsiaalsete aktsiisimuudatuste mõjude osas. 

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson lisas, et 2019. aasta eelarve on juba vastu võetud ja selle avamine või lisaeelarve tegemine pole kõige tõenäolisem viis valimistel mandaadi saanud lubaduste elluviimiseks.

«Tööle asuv valitsus peab ühe esimese ülesandena kokku leppima riigieelarve strateegias, mis on nelja järgmise aasta eelarvelised vahendid ja nende jaotus. See ongi see koht, kus lepitakse kokku ja kaetakse finantsvahenditega need põhimõtted, mis saavad koalitsioonileppes ellu viidud,» märkis Simson.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme ning Isamaa esimees Helir Valdor Seeder allkirjastasid esmaspäeval võimuliidu leppe. Uus koalitsioon maksutõuse ei plaani ning kaalub pigem määrade vähendamist või erisusi.

Kui uue valitsuse rahandusminister Martin Helme on juba laialt rääkinud, kuidas ta aktsiise langetama hakkab, siis peatne majandusminister Taavi Aas tõmbas uljastele plaanidele pidurit: mingeid maksulangetusi ei tule, kuna eelarve on niigi pingul.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles