Geithner tuleb ELi tippkohtumist ette valmistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Geithner.
Timothy Geithner. Foto: SCANPIX

USA rahandusminister Tim Geithner teeb enne eelseisvat ELi tippkohtumist tiiru Euroopasse, et aidata siinsetel liidritel eurotsooni finantssüsteemi stabiliseerimiseks midagi veenvat kokku leppida.

Ühendriikides kardetakse, et kui nõiakatel Euroopas edasi keeb, satub ohtu ka USA habras taastumine.

Ühe USA rahandusministeeriumi ametniku sõnutsi on reisi eesmärk – mille Geithner sooritab president Barack Obama palvel – võtta sügavuti osa eurotsooni tuleviku aruteludest ning käia Euroopa poliitikutele välja mõtteid, kuidas panna kokku võimalikult kiire ja otsustav diil.

Ametnik ütles ühtlasi, et praeguse seisuga ei ole Obama administratsioonil plaani paluda Kongressilt rohkem dollareid Rahvusvahelise Valuutafondi rahakirstude täitmiseks, märkides, et IMFil on piisavalt ressursse kriisiga toimetulekuks.

Mõned konservatiivsed seadusandjad on muretsenud, et USA võib hakata raskustes Euroopa riike IMFi kaudu välja aitama.

Ametniku sõnutsi sooviks USA, et Euroopa jõuaks diilini, mis tugevdaks fundamentaalselt turgude usaldust ning tõestaks, et pangandussüsteemi likviidsusprobleemiga tehakse otsustavalt tegemist.

Eurotsooni häda ei seisne mitte finantsvõime puudumises, vaid võimetuses kasutada seda võimet kriisi lahendamiseks, ütles ametnik.

Oma reisil kohtub Geithner teiste hulgas Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi, Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy ja Itaalia peaministri Mario Montiga.

Ta peaks enne tippkohtumist Washingtoni tagasi pöörduma.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles