Uuring: pooled Eesti elanikud pooldavad tuumaenergiat (4)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Tuumaelektrijaam Middletownis, Pennsylvanias. Pilt on illustreeriv.
Tuumaelektrijaam Middletownis, Pennsylvanias. Pilt on illustreeriv. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Eesti Energia eksjuhi Sandor Liive ja Kalev Kallemetsa juhitud Fermi Energia uurib koostöös Briti-Kanada firmaga Moltex Energy võimalusi rajada Eestisse aastaks 2030 uue põlvkonna väikemoodulreaktor. Ettevõtte tellitud uuringust selgub, et tuumaenergiat pooldavad pooled küsitlusele vastanutest.

Fermi Energia tellis Kantar Emorilt avaliku arvamuse uuringu saamaks järjepidevalt andmeid avaliku arvamuse kohta kaasaegse tuumaenergia kasutamise kaalumise kohta ning milliseid energialiike Eesti elanikud eelistaks arvestades põlevkivist elektri tootmise vähenemisega lähiaastatel.

1494 vastajaga küsitlus andis tulemuse, et 51 protsenti vastajatest pooldasid või pigem pooldasid uue põlvkonna väike tuumajaama kasutamise kaalumist Eesti elektri varustuskindluse tagamiseks ning 40 protsenti ütlesid sellele «ei» või «pigem ei».

Energiatootmise liikide eelistuses on selgelt esikohal süsinikuheidet vältivad tehnoloogiad nagu tuule, päikse ja uue põlvkonna tuumaenergia (toetus vastavalt 73 protsenti, 63 protsenti ja 41 protsenti). Toetus süsinkheitmega energiaallikatele ning puiduhakke kasutamisele elektri tootmiseks on oluliselt madalam. Selge erinevus oli meeste ja naiste arvamuses uue põlvkonna väikse tuumajaama osas (meeste toetus 60 protsenti ja naistel 24,7 protsenti).

«On alust olla optimistlik, et kui tuumaenergia arendamist Eestis teha sama hoolsalt ja ühiskonda kaasavalt kui Soomes keskendudes kõige kaasaegsemale tehnoloogiale, on ka Eestis võimalik aastate jooksul saavutada sama kõrge toetus tuumaenergiale kui põhjanaabrite juures 73 protsendiga. Kahtlemata ei ole täna teadlikkus uue põlvkonna tuumatehnoloogiast kõrge ning teadmistepõhiseks seisukoha kujundamiseks tuleb inimestele teavet pakkuda nii arendajal kui teadusasutustel,» ütles Fermi Energia juhatuse liige Kalev Kallemets.

OÜ Fermi Energia on tuumaenergia kõrghariduse ja energeetika asjatundjate asutatud ettevõte, mis on koostamas koos Eesti ja Soome uurimisasutuste ning USA ja Kanada tehnoloogiaarendajatega teostatavusanalüüsi väikse moodulreaktori sobivusest Eesti energia varustuskindluse ja süsinikheitme vähendamise eesmärkide täitmiseks 2030+.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles