Läti finantsinspektsiooni juht süüdistab valitsust: nad tahavad minust lahti saada!

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti fnantsinspektsiooni juht Peter Putnins.
Läti fnantsinspektsiooni juht Peter Putnins. Foto: Sintija Zandersone / LETA

Läti finantsinspektsiooni juhi ja riigi valitsuse vahel on puhkenud erakordne tüli rahapesu tõkestamise meetmete tugevdamise tõttu, kirjutab Financial Times.

Läti valitsus esitas eelmisel nädalal mitmekülgse rahapesu tõkestamise reformi, mille hulgas tahetakse muuta Läti finants- ja kapitaliturgude komisjoni ehk finantsinspektsiooni juhatuse liikmete valimise korda. See tähendaks, et praegune inspektsiooni juht Peter Putnins, kelle ametiaeg peaks muidu lõppema 2022. aastal, peaks juba sügisel oma ametikohale uuesti kandideerima. 

Putnins süüdistas Financial Timesile antud intervjuus, et valitsuse seadusemuudatuste taga on soov temast lihtsalt lahti saada ning ta ei kavatse oma ametikohale uuesti kandideerida. «Tsiviliseeritud riigis poleks see aktsepteeritav. Sa võid varjata kõike, aga lõpuks koondub suur osa võimust valitsuse kätesse. See teeb meile häbi,» ütles ta. 

Avalik tüli varjutab Läti püüdeid võidelda mitmete rahvusvaheliste rahapesuskandaalidega. Näiteks süüdistas USA eelmisel aastal endist Läti suuruselt kolmandat panka ABLV-d institutsionaalses rahapesus. Nüüd on Läti tõmmatud ka Danske ja Swedbanki rahapesuskandaalidesse.

Finantsinspektsioon on Putninsi käe all keskendunud mitte-residentide osakaalu vähendamisele. Läti finantspoliitika asekantsleri asetäitja Liga Klavina ütles, et valitsuse esitatud muudatused ei ole seotud Putninsi isikuga. «Putnins on teinud head tööd, eriti mitte-residentide osakaalu vähendamises. Me proovime tugevdada järelevalveasutusi,» ütles ta. 

Praeguse süsteemi järgi valib finantsinspektsiooni juhi keskpanga juht koostöös rahandusministriga ning uue juhi nimetab ametisse riigikogu. Esitatud ettepaneku kohaselt koostatakse nimetamiskomitee, kuhu kuuluvad poliitikud, riigiteenistujad ning teiste asutuste, näiteks kaitsepolitsei esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles