Kuula! Ansip ägestus: Eestis toimunu on unikaalne lollus, totaalne läbikukkumine (89)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip Tallinnas
Andrus Ansip Tallinnas Foto: Aivar Pau

See, mis on veel ametis olnud valitsuse ajal riigi rahanduses toimunud, on totaalne läbikukkumine, leiab endine peaminister ja praegune Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip.

Audio algab pärast 30-sekundilist reklaamklippi:

«Mul on piinlik jälgida, kuidas rahandusministeeriumi ametnikud üritavad praegu selgitada seda, miks keskvalitsus lõpetas möödunud aasta 236,5 miljoni eurose defitsiidiga – olevat prognoosimise viga ja olevat tehtud investeeringuid, aga mitte poole sõnagagi ei nimetatud õlleaktsiisi,» ütles täna Tallinnas viibinud Andrus Ansip.

«Mõtleme korra. Eelarvesse kirjutati möödunud aastal alkoholiaktsiisi, tubakaaktsiisi ja kütuse aktsiisi ühes neile rakendatava käibemaksuga laekumiseks 233 miljonit suurem summa, kui tegelikult laekus. Minu jaoks lähevad 233 ja 236,5 kuidagi samasse suurusjärku,» sõnas Ansip.

Ansipi sõnul on tal ka piinlik lugeda suurt analüüsi, mis 100 000 euro eest telliti ja mis lõpuks mitte midagi ei öelnud piirikaubanduse kohta.

«No mis analüüs see on, mis piirikaubandusest rääkides vaatab ainult lõunapiiri ja jätab põhjapiiril toimuva täielikult vaatluse alt välja ja otsitakse analoogiat mujalt Euroopast! Kuulge, aga Euroopas langetatakse üldiselt tervemõistlikke rahanduslikke otsuseid! Eestis toimunu on unikaalne lollus! 70 protsenti õlleaktsiisile ühe ropsuga otsa! No mida te pagan ootasite siis sellelt!» sõnas Ansip ja lajatas käega vastu lauda.

«Vaatan, et eksperimenteerimine läheb edasi – uued koalitsiooniläbirääkimised, uued eksperimendid teise pensionisambaga. Need inimesed, kes oskavad rahaga ümber käia, kes investeerivad – need saavad oma eluga hakkama. Need, kes ei ole kunagi midagi säästnud, kulutavad ka selle raha ära – tulemuseks on vaesus,» jätkas ta.

«Mida mina teeks? Sellise valitsuse kätte, kes raha oskab Lätti viia, mina oma raha küll ei usaldaks. Mina võtaksin küll välja ja see oleks minu soovitus kõigile Eesti inimestele,» ütles Ansip. «Selle asja nimi on vaesus, millesse meid ja tulevasi põlvesid praegu tõugatakse! Maksukoormus tõuseks seejuures neli protsenti, kuna raha ei läheks säästmisse, vaid tarbimisse.»

Ansipi hinnangul on praegu istuv valitsus kulutanud suuresti ära ka need reservid, mille riik kogus eelmise buumi ajal 2006–2007. «See raha on ära kulutatud. Kaks kolmandikku keskvalitsuse reservidest on otsa saanud. Nad ei karda ju võlgu võtta! Julged sellised!»

Enne valimisi ütles peaminister Jüri Ratas Ansipi sõnul kogu aeg, et eelarve on struktuurses tasakaalus ja nominaalses ülejäägis.

«Nädal pärast valimisi avastas, et riigi rahandus on kehvemas olukorras, kui see oli enne valimisi. Struktuurset defitsiiti me veel ei tea, aga selgelt on see üle 1 protsendi. Nominaalne defitsiit oli üle 0,5 protsendi,» märkis endine peaminister.

Kommentaarid (89)
Copy
Tagasi üles