Pangaliidu juht: Swedbanki uudised muudavad rahvusvahelised pangad Eesti osas ettevaatlikuks (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaliidu juht Erki Kilu
Pangaliidu juht Erki Kilu Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Pangaliidu juht Erki Kilu ütles, et kui viimase aja sündmuste valguses muutuvad pangad veelgi ettevaatlikumaks, võib sellega kaasneda negatiivne mõju Eesti pangandusele.

Swedbanki nõukogu kutsus täna ametist tagasi panga tegevjuhi Birgitte Bonneseni. Otsus tuli peale Rootsi majanduskuritegude büroo eilset teatas, et panka kahtlustatakse lisaks siseteabe avaldamisele ka suuremahulises pettuses. Erki Kilu sõnul on sellitl uudistel kindlasti teatud mõju Eesti pangandusele. 

«Sellised uudised suunavad panga juhtkonda Rootsis muutuma rohkem kontrollivamaks ja vähendama oma riskiisu, mille mõju võib kanduda üle ka Eestisse. Samuti muudab see Eesti suhtes ettevaatlikumaks teised siin tegutsevad rahvusvahelised panganduskontsernid,» ütles ta. Kilu sõnul keskenduvad Eesti pangad juba praegu üha rohkem vaid Eesti kohalike era- ja äriklientide teenindamisele ning järjest vähem rahvusvahelisele ärile ja kontaktide loomisele.

See omakorda tähendab, et kui viimase aja sündmuste valguses muutuvad pangad veelgi konservatiivsemaks ja ettevaatlikumaks, võib sellega kaasneda negatiivne mõju rahvusvahelises äris osalevatele Eesti ettevõtetele ja välisinvesteeringutele Eestisse, kokkuvõttes kogu Eesti majandusele. «Eesti pangandus on osa kogu maailma pangandusest. Mida paremad on meie suhted teiste pankade ja finantsinstitutsioonidega maailmas, seda paremini toimib pangandus ka Eestis. See avaldub lõpuks kõigi pankade klientide jaoks nii teenuste hindades kui ka laenuintressides,» ütles Kilu.

Samas rõhutas pangaliidu juht, et Swedbanki klientidel ei ole vaja muretseda. «Panga finantsseisund on väga tugev, likviidsus ja kapitaliseeritus kõrgel tasemel. Pank on kinnitanud, et ei planeeri Eesti turult lahkuda. Rahapesu kahtlusega seotud juhtumid puudutavad varasemat perioodi panga tegevuses, mitte ei ole niivõrd aktuaalsed tänasel päeval panga tegevuses,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles