Uuring: pea pooled inimesed ei taha käia täiskohaga tööl (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukontor.
Kodukontor. Foto: Pexels / CC0 Licence

Ootused tööle on drastiliselt muutunud, sest koguni 45 protsenti inimestest otsivad alternatiivi traditsioonilisele täiskohaga põhitööle, selgus personaliettevõtte Manpower Groupi värskest uuringust. Peamiste alternatiividena eelistatakse osaajaga või lühiajalist lepingulist tööd.

Kahekümne neljas riigis küsiti 18 000 tööealiselt inimeselt, millist töövormi nad võimalusel eelistaksid. Vastajatest 55 protsenti tahab teha traditsioonilist täisajaga tööd, 16 protsenti eelistab osalise koormusega töökohta, 13 protsenti ajutist lepingulist tööd, 7 protsenti projektipõhist tööd ning 3 protsenti tööd, mida saaks teha kodus arvuti tagant lahkumata. Muid töövorme pakuti välja harvem, teatas ManpowerGroup pressiteates.

«Eesti seadusandlus ja tööandjate konservatiivne hoiak soosivad pigem traditsioonilise iseloomuga tööd,» kommenteeris Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra kohalikku vaadet. «Vähesed organisatsioonid on valmis pakkuma töötajale sobivat töövormi ja -rütmi. Näiteks olukord, kus ühel ametikohal töötab kolm inimest, kellest üks käib töö kõrvalt koolis, teine tahab olla väikese lapsega rohkem kodus ja kolmas põgeneb talveks soojemasse kliimasse, on hetkel Eestis väga erandlik,» kirjeldas Kaldra.

«Räägitakse küll, et tööturult eemal olevaid inimesi tuleb tööle meelitada, aga seadusandluse poolt toetatud töövormid ei tule selle ootusega kaasa. Täna on nendel ettevõtjatel tööturul konkurentsieelis, kes lepivad töötajaga kahepoolselt kokku milleski, mis pole seaduse mõttega alati kooskõlas, aga see ei peaks nii olema. Seadus peaks kohanema tööturu ootustega, mitte segama kokkulepete sõlmimist.»

Uuringu kohaselt leidub traditsioonilise töö usku inimesi kõige enam Prantsusmaal (72 protsenti), Ameerika Ühendriikides (70 protsenti) ja Poolas (70 protsenti), seevastu näiteks Tšehhis ja Hispaanias eelistavad pooled inimesed mõnd muud töövormi.

Sama uuringu raames küsiti inimestelt ka motivatsioonitegurite kohta. Kui üldises plaanis motiveerib inimesi jätkuvalt kõige enam töö eest makstav tasu, töö iseloom ja tööaja paindlikkus, siis näiteks projektipõhise töö puhul toodi esile tulemusest sõltuvat palka ning hooajatööde puhul geograafilisi eelistusi. Suurimaid kääre tegeliku olukorra ja soovitu vahel nägid need inimesed, kes tahaksid teha projektipõhist tulemustasuga tööd.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles