Swedbankis jahiti kahtlast raha juba ammu

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Eesti juht Robert Kitt ütleb, et kui pank ka oleks varem avastanud rahapesukahtlusega tehinguid, siis ei saaks nad seda avalikult välja öelda. 
Swedbank Eesti juht Robert Kitt ütleb, et kui pank ka oleks varem avastanud rahapesukahtlusega tehinguid, siis ei saaks nad seda avalikult välja öelda. Foto: Tairo Lutter

Postimehe ja Rootsi rahvusringhäälingu SVT käsutuses olev Swedbanki siseinfo viitab arvukatele audititele, mille käigus on analüüsitud kahtlaseid ülekandeid ja kliente pangas, kuid mille tulemustest ei saa avalikult rääkida.

Swedbanki seosed võimalike rahapesuskeemidega ei kerkinud tänavu esile sugugi esimest korda. Swedbanki ja Danske (toonased Hansapank ja Sampo) seosed Magnitski afääriga tõi välja juba 2012. aasta suvel prokuratuuri laekunud Hermitage Capital Managementi juhi Bill Browderi esitatud kuriteoteade. 2013. aasta veebruaris kirjutas Eesti Päevaleht selle teate põhjal, kuidas Magnitski rahapesuafääriga seotud räpane raha võis liikuda läbi omaaegse Hansapanga kontode. Seda uudist lugesid mõistagi ka panga töötajad.

Panga toonase rahapesu tõkestamise büroo juhi Toomas Tuulingu (ametis 2012–2016) juhtimisel asuti Magnitski kaasusega seotud ettevõtteid uurima. Valmis analüüs, aga selle tulemused on senini saladus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles