Aasta parima valimisel jäi sõelale kolm juhti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aku Sorianin, Jaanus Vihand ja Risto Mäeots kandideerivad aasta juhi tiitlile.
Aku Sorianin, Jaanus Vihand ja Risto Mäeots kandideerivad aasta juhi tiitlile. Foto: Postimees Grupp

Konkursi «Eesti Parim Juht 2019» nominendid on advokaadibüroo Sorainen juht Aku Sorainen, Coop Eesti juht Jaanus Vihand ja Magnetic MRO juht Risto Mäeots.

Nominendid välja valinud žürii hindas lisaks pikaajalistele headele majandustulemustele ka juhi head mainet ning panust ühiskonda. Kes finalistidest tiitli pälvib, selgub 17. mail Pärnu Juhtimiskonverentsil.

Tavapäraselt said konkursile kandidaate üles anda kõik soovijad, kes esitasid parima tiitlile rekordilised 180 Eesti juhti. «Kuigi žürii valis finaali kolm, siis võitnud on kõik need juhid, keda välja pakuti,» kommenteeris žürii liige, Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar.

Avalikkuse esitatud kandidaatide nimekirja said omakorda täiendada žüriiliikmed ja kõikide seast kolm paremat välja valitigi. Läinud aastal tiitli võitnud, Circle K Eesti juht ja žürii liige Kai Realo kommenteeris, et talle oli parima selgitamine hämmastavalt lihtne. «Kui ma selle nimekirja üle vaatasin, siis teatud nimed nagu hakkasid helendama,» selgitas ta. Samuti tegi ta läbi harjutuse ehk analüüsis oma töövarjudega nimekirja läbi ning suures osas eelistused kattusid.

Parimat järjest raskem leida

Seevastu Luminori privaatpanganduse ja varahalduse Balti üksuse juht Gunnar Toomemets leidis, et valik oli keeruline ja üha keerulisemaks muutub. «Juhtide tase tõuseb ja tipus liiguvad nad üksteisele lähemale,» arvas ta.

Tänaste juhtide tööle paneks ta hindeks tugeva nelja. Majandustulemused on tema hinnangul tugevad ning juhid mõtlevad järjest enam ka töötajate pikemaajalisele ettevõttesse sidumisele, et firmad püsivalt areneksid. Samas hindest viis lahutab tahtmine ja oskused lüüa läbi välisturgudel.

«Meil on väga häid juhte ja on inimesi, kes võib-olla ei ole päris läbi mõelnud, milles juhtimine seisneb,» täiendas Realo. Tema hinnangul on head lood kiire kohanemise ja paindlikkuse ning isikuomadustega, sest väikeses majanduses täiesti vastuvõetamatu kaua juhtida ei saaks.

Fookus rahalt inimestele

Samas näeb Realo juhtide puhul puudust empaatiavõimest. «Millegipärast arvatakse, et juhi roll tähendab, et juht peab olema range ja põhimõttekindel. Need rollid võib-olla tapavad ära inimese isikupära ja see avaldub teiste jaoks teatud mõttes kakskeelsusena, kus suu ütleb üht ja kehakeel teist,» leidis ta.

Väärtuste ümberhindamist soovitas ka PARE juht Kärt Kinnas. «Paljudes firmades ei ole mõeldud, mida tähendab juhtimine. Fookus on rahal, kuid eeskujud võiksid oluliseks pidada head inimeste juhtimist,» rõhutas ta.

Lisaks kuulusid žüriisse Äripäeva ja Postimehe majandusajakirjanikud.

Žürii kommentaarid

Jaanus Vihand, Coop Eesti juht

Mõjukas koostöö ja maaelu eestkõnelejaid Eestis. Kaasajastas konservatiivse Tarbijate Keskühistu, millel on ambitsioonikas plaan jõuda miljardikäibeni. Selle suunas astutakse jõulisi samme, viimastel aastatel on käive kerkinud viiendiku võrra.

Risto Mäeots, Magnetic MRO juht

Jõuliselt laieneva ja kasvava, eduka lennukite hooldusfirma juht, kes tüürib Eestist üleilmselt äri. Alustas oma karjääri ettevõttes mehaanikuna töötades.

Aku Sorainen, advokaadibüroo Sorainen juht

Lisaks pikaajalistele headele tulemustele loonud ja hoidnud ettevõttes inimeste juhtimise kõrget taset.

Konkurss Parim Juht 2019

Parim juht võib töötada avalikus või erasektoris, ta on eeskuju ja inspireerib.

Žüriisse kuuluvad majandusajakirjanikud, ettevõtjad ja personalijuhid ning eelmise aasta konkursi võitja.

Žürii hindab kolme asja: juhitava ettevõtte või organisatsiooni pikaajalised head tulemused, juhi eetilisus ja vastutustundlikkus ning juhi panus Eestile lisaks enda vastutada oleva organisatsiooni tegevusest laiemalt.

Konkursi korraldavad Eesti Tööandjate Keskliit, Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE, Postimees ja Äripäev, Pärnu Konverentsid ning Luminor.

Võitja kuulutatakse välja 17. mail Pärnu juhtimiskonverentsil, kus astuvad üles Eesti Panga juht Ardo Hansson, karastunud ja riskialdis ettevõtja Indrek Rahumaa, investor Allan Martinson, Tallinki juht Paavo Nõgene ja paljud teised põnevad persoonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles