Rootsi pank ennustab Eestis suuri koondamisi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltika tootmine.
Baltika tootmine. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul pole Baltika otsus Eestis tootmine lõpetada praeguses majanduskeskkonnas üllatav ega ka harukordne ning sarnaseid koondamisi saab tema hinnangul tulevikus olema veelgi enam.

«Selle nädala kõige tähtsam majandusuudis oli suure börsiettevõtte teade tootmise lõpetamisest Eestis, millega kaasneb suure hulga töötajate koondamine. Inimlikult paljude jaoks raske uudise positiivne külg on asjaolu, et ettevõtte peakontor ja sealsed paremini tasustatud töökohad tootearenduse, turunduse ja muu säärase vallas jäävad Eestisse ka edaspidi,» ütles Nestor pressiteate vahendusel.

Majandusanalüütik märkis, et täpselt samamoodi teatas 2016. aasta kevadel Eestis tootmise peatamisest suur välismaine kaablitootja (PKC – BNS).

«2016. aastal põhjustas suurkoondamine meedias üsna terava reaktsiooni ja pani mitmed küsima, kas Eesti majandusega on midagi tõsiselt viltu. Seekord on pealkirjad olnud palju vaoshoitumad, ehk isegi positiivsed. Raske öelda, kas põhjuseks on asjaolu, et seekord pole tegemist välisinvestoriga, vaid kodumaisel kapitalil põhineva ettevõttega või ollakse hoopis rõivatööstuse hääbumisega juba harjunud,» rääkis Nestor.

Ta lisas, et Baltika juhtum ei ole erand ning jätkuva 7–8-protsendise brutopalga kasvu korral aastas saab koondamisi olema tulevikus veelgi enam.

Nestori sõnul on tööturul pikema aja trende vaadates muutused kõige teravamalt puudutanud just rõivatööstust. Näiteks 2008. aastal oli rõivatööstus töötajate arvult üks suurimatest tööstusharudest, kus töötas 11 400 inimest. Aastaks 2018 oli haru töötajate arv langenud 4700 võrra, samal ajal kui tööl käivate inimeste hulk Eestis tervikuna hoopis suurenes.

Tööhõive langus on viimase kümnendi jooksul puudutanud ka tööstust tervikuna – töötlevas tööstuses oli 2018. aastal hõivatud umbes 10 000 inimest vähem kui kümme aastat tagasi. Nii on töötajate arv rõivatööstusega pea võrdväärselt kahanenud ka toiduainetööstuses, umbes 4400 inimese võrra. Viimases on majandusanalüütiku arvates olnud suur osa ka efektiivsuse kasvul ja automatiseerimisel. Rõivatööstusega sarnases tekstiilitööstuses on hõive kahanenud kümnendiga 3600 töötaja võrra.

Rõivatootja Baltika teatas esmaspäeval, et lõpetab Eestis tootmise ning koondab Lasnamäel ja Kohtla-Järvel kokku umbes 340 töötajat.

Baltika jäi möödunud aastal 3,1 miljoni euroga kahjumisse, millele lisandus 2 miljonit eurot ettevõtte ümberkujundamiseks. Seega kujunes majandusaasta lõplikuks puhaskahjumiks 5,1 miljonit eurot. Aasta kokkuvõttes vähenes rõivatootja müügitulu kokku 6 protsenti ja oli 44,7 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles