USA algatas Boeingu suhtes kriminaaluurimise

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing 737 MAX lennukid.
Boeing 737 MAX lennukid. Foto: LOREN ELLIOTT / REUTERS

USA justiitsministeerium on algatanud lennukitootja Boeing suhtes kriminaaljuurdluse seoses nüüdseks mitmesse lennuõnnetusse sattunud Boeing 737 Max lennukite sertifitseerimisega.

Juurdlusega tegelev FBI on asunud välja selgitama, miks lubas lennundusamet (FAA) Boeingul ise oma lennukid vastava sertifikaadiga ohutuks kuulutada ja kuidas esitas Boeing enda tehtud ohutustestide tulemuste andmed omakorda FAA-le.

Uurimine algas FBI sõnul juba pärast 2018. aasta oktoobris toimunud Indoneesia Lion Airi lennukatastroofi, mille käigus hukkusid kõik pardal viibinud inimesed. Boeingu sertifikaate palus teisipäeval uurida transpordiminister Elaine Chao, kes pöördus justiitsministeeriumi poole.

737 Max reisilennukite ohutus on sattunud pärast kahte suhteliselt lähestikku toimunud lennuõnnetust sügava küsimärgi alla. Mõlemad intsidendid leidsid aset vähem kui viiekuuse vahega. 737 Max lennukitel keelati üle kogu maailma õhku tõusta pärast Etioopia katastroofi, mida on asunud uurima ka Boeing.

Lennufirma katkestas ühtlasi möödunud nädalal uute 737 Max mudelite tarnimise klientidele.

FAA ja mitmed teised eksperdid on välja toonud, et Indoneesia ja Etioopia katastroofid on vähemalt näiliselt üpris sarnased. FAA teatas ühtlasi kolmapäeval, et käsib Boeingul teha erakorralise tarkvarauuenduse ning täiendada pilootide treenimiseks mõeldud käsiraamatuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles