SEB: Eesti väikeettevõtted võõrtööjõudu naljalt ei palka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja. Pilt on illustratiivne.
Ehitaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Ligikaudu 80 protsenti Eesti väikese ja keskmise suurusega ettevõtetest (VKE) ei pea välistöötajate värbamist praegu aktuaalseks, selgus SEB iga-aastasest Baltimaade ettevõtlusbaromeetri uuringust.

Tööturul prognoosivad Eesti VKE-d stabiilsust. Nimelt 78 protsenti küsitlusele vastanutest leidis, et töötajate arv ei muutu. Samas kavandab värbamisi 17 protsenti. Töötajate arvu vähendamisele mõtlevate ettevõtete osakaal on viimastel aastatel püsinud 5 protsendi juures.

Seejuures on Eesti ettevõtetest seni välistööjõudu palganud 8 protsenti ning edaspidi kaalub seda võimalust 13 protsenti vastanutest.  

«Arvestades tõeliselt pingelist olukorda tööjõuturul ja kasvavaid tööjõukulusid, on kasumlikkuse hoidmine ja uute töötajate ligimeelitamine ettevõtetele keeruline ülesanne,» ütles SEB Panga jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen pressiteate vahendusel. 

Ta lisas, et üldise majandusoptimismi ning stabiilse tööturu taustal teeb vähikäiku ettevõtete innovatsioonihuvi. Nimelt ei kavanda Eestis innovatsiooni 46 protsenti VKE-dest, mis on tunduvalt kõrgem näitaja kui mullune 30 protsenti. Siiski kavatseb oma tooteid või teenuseid 2019. aastal uuendada 35 protsenti firmadest, 16 protsenti panustab töötajate arengusse ning 13 protsenti mõtleb ärimudeli muutmisele. 

«Vähest innovatsioonihuvi võib selgitada üldise majandusoptimismiga, mis tuleneb suurest sisenõudlusest ning suhteliselt korralikust ekspordiaastast. Majanduse tsüklilisust silmas pidades võivad olud muutuda ning uuenduste edasilükkamine pärssida tulevikus ettevõtete konkurentsivõimet, arvestades eriti palgasurve ning sellest tuleneva lõpptoodangu kallinemisega,» rääkis Leppänen. 

SEB Grupp korraldas seitsmendat aastat järjest uuringu «Baltimaade majandusbaromeeter», kus kaardistati Balti väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) ootusi alanud majandusaastaks. 2018. aasta detsembris toimunud küsitlusele vastas Baltimaades ligi 4500 VKE-d.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles