Maailmas on nüüd kaks sentimiljardäri (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates.
Bill Gates. Foto: Samuel Habtab / AP

Bloomberg arvutab iga päev umbes 2800 miljardäri vara väärtust, nendest 145 on dekamiljardärid ehk inimesed, kelle vara väärtus on üle kümne miljardi dollari ja kaks on sentimiljardärid, mis tähendab, et nende vara väärtus on vähemalt 100 miljardit dollarit, vahendab uudisteagentuur.

Microsofti kaasasutaja Bill Gates, kes on olnud pikka aega maailma rikkaim inimene, vara väärtus ületas 100 miljardi dollari väärtuse üleeile. Nüüd moodustavad nad koos Amazoni asutaja ja juhi Jeff Bezosiga, kelle vara väärtus on 145,6 miljardit dollarit, eksklusiivse klubi.

Bezose vara on sel aastal kasvatanud 20,7 miljardi dollari, Gatesi vara 9,5 miljardi dollari võrra.

Nende kahe vara väärtuse kasv peegeldab ülemaailmset trendi, kus kapital akumuleerub kõige kiiremini just kõige rikkamate kätte. Euroopa rikkaim inimene on 86,2 miljardi dollari suuruse vara väärtusega LVMH Moet Hennessy Louis Vuittoni suuromanik ja nõukogu esimees Bernard Arnault. See võrdub umbes kolme protsendiga Prantsusmaa sisemajanduse kogutoodangust.

Hispaania rikkaim ja Euroopa jõukuselt teine inimene Zara kaubamärgi asutaja Amancio Ortegal on vara väärtuses 67,8 miljardit dollarit, mis võrdub viie protsendiga riigi majandusest ning Gruusia rikkaima inimese Bidzina Ivanishvili vara, mille väärtuseks hindab Bloomberg 5,25 miljardit dollarit, moodustab koguni kolmandiku riigi majandusest.

Nii Gatesi kui ka Bezose megavarandused ei pruugi kaua nii suured olla. Bill Gates, kes on juba annetanud oma varast 35 miljardit dollarit omanimelisele heategevusfondile  (Bill & Melinda Gates Foundation), on lubanud heategevuseks annetada poole oma varandusest.

Bezosel tuleb aga ilmselt loovutada osa oma varast lahutuse tõttu.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles