Küsimusele, miks Taani VTA kirjutab kindlas kõneviisis, et süüdi oli Eesti kala, ütles Vetevool, et ta ei tea. «Siin võib tuhat asja olla. Vaadaku kõigepealt oma külmaahel üle. Ma ei saa aru sellest. Kui mul on kõik proovid korras, aga mulle esitatakse selle peale teade, mis on täiesti alusetu. Viimasel korral tehti 65 proovi. 17. korral oli näitaja nullis, 48. korral alla kümne. Ikka tuleb teade?!» ütles ta.
Bakter ohtlik eelkõige nõrga immuunsüsteemiga inimestele
Listerioosi tekitab bakter nimega Listeria Monocytogenes, millesse võivad nakatuda nii loomad kui ka inimesed. Bakteri laia leviku tõttu looduses puutuvad inimesed sellega sageli kokku, kuid ilmtingimata ei kaasne seepärast infektsiooni. Bakter ohustab ennekõike nõrga immuunsüsteemiga inimesi. Listerioosile on omane pikk peiteaeg, mis varieerub mõnest päevast kuni kolme kuuni.
Listerioosi nakatumise põhjusteks võib olla saastunud toit, nagu näiteks liha, kala, piimatooted, salatid, puu- ja juurviljad. Erinevalt teistest toidu kaudu levivatest bakteritest võib listeeriabakter paljuneda isegi madalatel temperatuuridel ehk ka näiteks külmkapis.
Listeeriabakterit tuntakse listerioosi-nimelise haiguse põhjustajana
Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto on maablogis kirjutanud, et kuigi listerioosi haigusjuhud vähenevad kogu maailmas, on listeeriast tingitud toidumürgistusi esilekutsuvatest patogeenidest kõige raskemini kulgevate infektsioonide tekitaja, põhjustades üle kahekümne protsendi kõikidest toidutekkeliste haiguste surmaga lõppevatest juhtudest.
Bakteri suure leviku tõttu looduses kontakteeruvad inimesed temaga sageli, kuid sellega ei kaasne tingimata haigestumist. Uuringud näitavad, et koguni viis protsenti inimestest kannab soolestikus listerioosi tekitajaid. Alates ajast, mil listerioosi esmakordselt kirjeldati, tuntakse seda haigusena, mis esineb harva, kuid lõpeb sageli surmaga.
«Listerioos võib väljenduda mõne tõsise haigusena nagu meningiit, septitseemia, bakterieemia, endokardiit, konjunktiviit või gripitaoline haigus, mille sümptomiteks võivad olla palavik, värinad, iiveldus, krambid, oksendamine ja kõhulahtisus,» märkis Roasto.
Ajavahemikul 2013–2014 tehtud uuringust selgus, et valmis kalatoodetes oli listeeria kogus suurem kui valmis lihatoodetes. Uuringus analüüsiti valmistoite, mida ei pea täiendavalt kuumtöötlema, näiteks vaakumisse pakendatud külmsuitsu kalatooted.
M.V. Wool - pika ajalooga perefirma
Perefirma M.V.Wool AS asutati 1994. aastal ning ettevõtte põhitegevus on kalatoodete tootmine ja kalatoodete vahendamine. Ettevõttel on kaks kalatööstustsehhi, millest üks asub Harku vallas ja teine Lääne-Harju vallas. Perefirmat juhib Mati Vetevool.
Kalatööstuse käive kasvas 2017. aastal 18,7 protsenti 23,6 miljoni euroni ning ettevõtte puhaskasum tõusis aastavõrdluses 2,2 korda 482 500 euroni. Suurimat käivet tegi ettevõte 2017. aastal Eestis, kus see kasvas aastavõrdluses 29,8 protsenti 15,3 miljoni euroni. Järgnesid Jaapan ligi 3 miljoni euroga, Taani 2 miljoni euroga ja Belgia 1,2 miljoni euroga, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.