Vaata, millised on elamiseks maailma kõige kallimad ja odavamad linnad

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur.
Singapur. Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Igal aastal Economisti koostatud maailma kõige kallimate linnade pingerea tippu on seekord tõusnud esimest korda uuringu ajaloos kolm võrdväärset kandidaati.

Maailma kõige kallima linna tiitlit jagavad sellel aastal Hong Kong, Singapur ja Pariis. Prantsuse pealinn oli möödunud aastal elukalliduselt maailma teine linn ja ainus esikümnesse kuuluv eurotsooni linn. Pariis on kuulunud esikümnesse juba 2003. aastast saadik. Hong Kong tõusis sellel aastal kolm kohta.

Uuring võrdleb 133 erinevat linna ja 150 eri toodet, mida nendes linnades müüakse. Igal aastal vaadatakse uuesti üle, kas konkreetsete toodete hinnad on tõusnud või langenud ja võrreldakse neid seejärel mõõdupuuga, milleks on New York.

Jaapani Osaka tõusis sellel aastal kuus kohta ning jagab nüüd viiendat kohta Šveitsi Genfiga. Šveitsi suurim linn Zürich jäi neljandale kohale. Ameerika linnadest jõudsid esikümnesse ainult kaks ja nendeks olid New York (seitsmes) ja Los Angeles (kümnes). Viimane jagas kümnendat kohta Iisraeli Tel Aviviga.

Uuringu koostajate sõnul kipub Euroopa linnades olema üleüldiselt kõige kallim meelelahutus ja majapidamiskulud ning USA linnades kõige kõrgemad kommunaalteenuste hinnad. Aasia linnades nagu seitsmendaks jäänud Soul, kuuendaks jäänud Osaka ning esimest kohta jagaval Singapuril on üldiselt aga väga kõrged transpordihinnad. Soolaste transpordihindadega torkab silma ka Souliga seitsmendat kohta jagav Taani pealinn Kopenhaagen.

Väga kallite elamispindade poolest torkab silma 22. kohal paiknev London, mis tõusis sellel aastal kaheksa kohta. Üüri- ja elamupinnad on äärmiselt kallid ka 12. kohal paiknevas San Franciscos, mis on teadupärast USA üks tehnoloogiapealinnadest.

Märkimisväärselt odavamaks on muutunud Istanbul Türgis, mis langes koguni 48 kohta ja maandus 120. kohal. Languse põhjuseks on peamiselt türgi liiri väärtuse kahanemine. Suure languse tegi ka Usbekistani pealinn Taškent, mis vajus 19 kohta 131. kohale. Moskva langes 16 kohta 102. kohale. Autorite sõnul on kõigi kolme linna languse taga paljuski inflatsioon.

Maailma kõige odavama linna tiitli sai omale Venezuela pealinn Caracas, kus hüperinflatsioon oli möödunud aastal ligemale miljon protsenti. Maailma odavuselt teiseks linnaks kujunes sõjast räsitud Süüria pealinn Damascus. Uuringu koostajate sõnul kipuvad kõige odavamad linnad olema need, kus leiab aset mingit sorti poliitiline või majanduslik kriis.

Maailma kõige kallimad linnad:

1. Singapur

1. Hong Kong

1. Pariis, Prantsusmaa

4. Zürich, Šveits

5. Genf, Šveits

6. Osaka, Jaapan

7. Soul, Lõuna-Korea

7. Kopenhaagen, Taani

7. New York, USA

10. Tel Aviv, Iisrael

10. Los Angeles, USA

Maailma kõige odavamad linnad:

1. Caracas, Venezuela

2. Damascus, Süüria

3. Taškent, Usbekistan

4. Almatõ, Kasahstan

5. Bangalore, India

6. Karachi, Pakistan

7. Lagos, Nigeeria

8. Buenos Aires, Argentina

9. Chennai, India

10. New Delhi, India

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles