Europarlament on USA ja Euroopa Liidu kaubanduskõneluste alustamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP/Scanpix

Euroopa Parlament ei andnud neljapäeval Euroopa Komisjonile mandaati kaubanduskõneluste alustamiseks USA-ga, andes ootamatu hoobi Brüsseli jõupingutustele vältida kaubandussõda Washingtoniga.  

Euroopa Parlament ei andnud neljapäeval Euroopa Komisjonile mandaati kaubanduskõneluste alustamiseks USA-ga, andes ootamatu hoobi Brüsseli jõupingutustele vältida kaubandussõda Washingtoniga.  

Strasbourg´is peetaval istungjärgul hääletas 223 eurosaadikut Komisjonile mandaadi andmise vastu, 198 oli poolt ja 37 jäi erapooletuks. 

Euroopa Parlamendil on EL-i läbirääkimismandaadi osas pädevus üksnes soovitusi jagada, kuid kaubanduskokkuleppe sõlmimise järel on europarlamendi käes lõplik sõnaõigus. 

Piiratud mahus kaubanduslepe oli keskne osa kaubandusvaherahust, mille sõlmisid juulis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump eesmärgiga hoiduda tariifikonflikti eskaleerimisest. 

Vaherahu leevendas pingeid ajal, kui Trump ähvardas kehtestada karmid imporditollid Euroopa sõiduautodele. Viimastel nädalatel on ta blokki taas autotariifidega ähvardanud.

«Võtame EL-USA läbirääkimisdirektiivi kava hääletust arvesse. Ootame tulemusi kõnelustel EL-i nõukogus,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

«Komisjon kaasab kogu sellesse protsessi muidugi ka Euroopa Parlamendi,» lisas ta.

Tagasilöök europarlamendis langeb ajale, kui vaidlused võimaliku kaubandusleppe sisu pärast tõid esile tõsised Atlandi-ülesed erimeelsused. USA nõuab, et lepe sisaldaks ka põllumajandust, kuid EL pole sellega nõus.

Euroopa suurim majandus Saksamaa tahab lepet, et rahustada Trumpi ja vältida autotariife, mis annaks hoobi riigi suurimale tööstusharule.

Prantsusmaa on leppe osas kõhklevamal seisukohal, kartes, et kõneluste alustamine Trumpiga võib europarlamendi valimiste eel anda hoogu euroskeptikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles