Jaapanis üle kolme kuu vangistuses hoitud Nissani eksjuht lastakse vabaks

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ghosni kinnipidamiskeskuse juurde ilmus Tokyos teisipäeval hulk ajakirjanikke.
Ghosni kinnipidamiskeskuse juurde ilmus Tokyos teisipäeval hulk ajakirjanikke. Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Jaapani rahvusringhääling NHK teatas teisipäeval, et Tokyo kohus lubas kautsjoni eest vabastada Nissani nõukogu endise esimehe Carlos Ghosni, keda prokuratuur on hoidnud finantskuritegudes kahtlustatavana nüüdseks kinni üle kolme kuu.

Ghosni kautsjoniks määrati miljard jeeni ehk 8,94 miljonit dollarit ja mees võib kinnipidamiskeskusest vabaneda juba teisipäeval. Kohus on varem keeldunud Ghosni kautsjoni vastu vabastamast, sest prokuratuuri väitel võib ta riigist põgeneda ja ennast varjata. Kautsjoni vastu vabastamise tingimusi teisipäeval ei avaldatud.

Kautsjoni vastu vabastamine on Jaapani õigussüsteemis suhteliselt haruldane nähtus ja 64-aastase Ghosni kuude kaupa kinni pidamine on tõmmanud riigile rahvusvahelist kriitikat. Ühtlasi peetakse Jaapani vangistustingimusi ülejäänud arenenud maailmaga võrreldes suhteliselt spartalikuks ning Ghosn on varem korduvalt kurtnud külma kambri ja riisikeskse menüü üle.

Ghosn vahistati novembris ja talle esitati süüdistus oma sissetulekute suuruse varjamises. Süüdistuste hulka lisati ka Nissani varade väärkasutamine isikliku kasu nimel ja usalduse ränk rikkumine. Väidetavalt üritas Ghosn kanda oma läbikukkunud investeeringutest tekkinud kahjusid Nissani arvele. Lisaks maksis ta väidetavalt firma rahadega hüvitist ühele Saudi ärimehele, kes oli andnud tema välisvaluutalepingutele tagatist.

Carlos Ghosni peetakse üheks autotööstuse kõige mõjukamaks meheks, kes rajas Nissan-Reanult' liidu, millega 2016. aastal liideti ka Mitsubishi. Ghosn oli varem Nissani nõukogu esimees, Renault' nõukogu esimees ja Renault' tegevjuht. Ta on tuntud oma pillava ja luksusliku elustiili poolest.

Jaapani seaduste järgi võib Ghosni oodata kuni 10-aastane vanglakaristus, kuni 10 miljoni jeeni suurune trahv või mõlemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles