Lõunanaabritel napsuhind kallines: Lätis tõusis täna alkoholiaktsiis (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikla SuperAlko.
Ikla SuperAlko. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Leedus ja Lätis kallines täna alkohoolsete jookide maksumus. Õllehind tõusis umbes kümme senti, viinaliiter aga veidi üle euro.

Kui veel eile oli õlleaktsiis ühe etanoolimahuprotsendi saja liitri õlle kohta 6,8 eurot, siis on täna see 7,4 eurot. Eestis on sama näitaja 16,92 eurot, seega meiega võrreldes on õlleaktsiis Lätis siiski üle poole madalam. Inimkeeli panduna kallines Lätis pooleliitrise õlle hind umbes kümne sendi võrra.

Kääritatud jookide ja veinide puhul tõusis aktsiis jookidel, mille kangus ületas kuute protsenti. Varasema 92 euro asemel on aktsiisimäär nüüd 101 eurot. Võrdluseks – Eestis on üle kuueprotsendlise kangusega kääritatud jookide ja veinide aktsiisimäär 147,82 eurot.

Viinaaktsiis tõusis veidi üle kümne protsendi, tõstes liitrise pudeli hinda umbes euro võrra.

Läti alkoholiaktsiis tõusis Leedu tasemele, kuid jääb endiselt hulga väiksemaks kui Eestis, mistõttu toetavad Läti alkoholitööstust ja -kaubandust jätkuvalt eestlased, leedulaste tähtsus naabrite turu jaoks kahaneb.

Pärast kange alkoholi aktsiisi suurenemist ei hakka piiri ääres elavad leedukad ilmselt enam Lätis viina järel käima, küll aga muutub menukamaks Poola suund, sest seal on ka toit ja muud kaubad odavamad. Poolas on toiduainete käibemaks viie protsendi kandis, Leedus aga 9–21 protsenti. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles