Swedbank teatas rahapesukahtlustuse siseuurija

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki rahaautomaat.
Swedbanki rahaautomaat. Foto: KRISTJAN TEEDEMA /

Swedbank tellib Rootsi meedias avaldatud ulatusliku rahapesukahtlustuse uurimiseks välisauditi Forensic Risk Alliance'ilt, kuigi reedel teatati, et materjale hakkab analüüsima Ernst&Young.

Swedbank otsustas esmaspäeval, et tagamaks välisauditi vajalike nõudmiste täitmine, määratakse Ernst&Young’i asemel rahapesukahtlustusega seotud materjale uurima Forensic Risk Alliance, teatas Swedbank Stockholmi börsile.

Välisaudiitor teatab uurimise tulemustest panga tegevjuhti Birgitte Bonneseni ja nõukogu mitte hiljem kui 28. märtsil, kui toimub aktsionäride üldkoosolek. Seejärel tutvustatakse tulemusi ka aktsionäridele.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil kahtlustatakse Swedbanki ulatuslikus ja süstemaatilises rahapesus, mis kestis pea aastakümne ning oli seotud Danske Banki Balti üksustega.

Saates Uppdrag Granskning öeldi, et Swedbanki ja Danske Banki Balti üksuste vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk 3,8 miljardit eurot.

SVT andmeil toimusid rahapesukahtlusega ülekanded aastatel 2007-2015. Umbes 50 kliendi seas on riiulifirmasid ja ärikliente, kellel puudus äritegevus, kuid mis tegid miljonitesse ulatunud ülekandeid.

Eesti finantsinspektsioon (FI) ja Rootsi Finantsinspektionen leppisid kokku ühisuurimise alustamises, kontrollimaks Rootsi meedias avaldatud informatsiooni, et Swedbankis on toimunud ulatuslik rahapesu.

«[Rootsi telekanali] SVT avalikustatud info on väga tõsine, vaatame koos oma Eesti kolleegidega iga kivi alla, et olukorda igakülgselt hinnata. Palume ühisuurimises osaleda ka Läti finantsjärelevalvel,» teatas Rootsi finantsjärelevalve peadirektor Erik Thedéen.

«Rahapesu riskidega tegelemine on olnud Eesti finantsjärelevalve prioriteet 2014. aastast alates. Oleme selle ajaga tuntavalt vähendanud mitteresidentide äri osakaalu, elimineerides sellega olulisi riske ning suunates panku tõstma riskikontrolli standardeid. Hindame kõrgelt koostööd Rootsi ja teiste riikidega üles kerkinud juhtumiga tegelemisel,» ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler.

Uurimises on lubanud osaleda ka Leedu keskpank, aidates vajadusel Rootsi ja Eesti järelevalvet vajaliku informatsiooniga.

Swedbanki aktsia sulgus rahapesukahtlustuse tõttu esmaspäeval 173,4 Rootsi krooni tasemel, nädalaga oli pank oma väärtusest kaotanud 17,27 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles