Analüütikud: Swedbank ei suutnud veenda mitte milleski

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank grupi juht Birgitte Bonnesen ja Swedbank Eesti juht Robert Kitt.
Swedbank grupi juht Birgitte Bonnesen ja Swedbank Eesti juht Robert Kitt. Foto: LIIS TREIMANN / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Eile, kui Swedbanki turuväärtusest pühiti minema 14 protsenti ehk üle kolme miljardi euro, püüdis panga tegevjuht Birgitte Bonnesen õhtul analüütikuid rahustada, aga tema püüdlused ei kandnud vilja.

Kui analüütikud küsisid meie aja järgi kell kuus toimunud konverentsikõnel, kas ta saab lükata tagasi Rootsi meedias ilmunud väited, et Swedbankist käis läbi 3,78 miljardi euro jagu Danske Banki Eesti filiaaliga seotud kahtlast raha, vastas Bonnesen, et ta ei saa seda teha. Seejärel ütles ta analüütikutele, et rahapesijate vastu ristisõtta astunud investor Bill Browder on kinnitanud, et viimane panga vastu kriminaalkuriteo avaldust ei esita. Mõni hetk hiljem ütles Browder, et see ei ole tõsi, vahendab Bloomberg.

Nüüdseks on tõusnud põhiküsimuseks, kas suurim Balti riikides tegutsev pangandusgrupp suudab aktsionäre veenda, et asjad pole nii halvad, kui nad näivad, kirjutab Bloomberg.

«Juhtkond ei olnud võimeline või ei soovinud praeguses staadiumis tagasi lükata ega kinnitada mitte midagi. Eriti seda, kas nad ise teadsid, millises ulatuses neil kas oli või ei olnud seost kahtlaste ülekannete või klientidega,» ütles Bloombergi analüütik Philip Richards. «Me oleme endiselt enamikus peamistes küsimustes pimeduses ja jääme sinna ilmselt veel mõneks ajaks,» lisas ta.

Teine, anonüümsust palunud analüütik ütles, et eile õhtul toimunud konverentskõne tekitas rohkem uusi küsimusi, kui saadi vastuseid.

«Usume, et investorid jäävad Swedbanki aktsia suhtes ettevaatlikuks,» kirjutasid Citigroupi analüütikud eile klientidele. «Ehkki väidetavalt kahtlaste tegevuste skaala on väike, näitab Danske Banki kogemus 2018. aastal, et investorid võivad pärast hinnakorrektsiooni tulla kiiresti sisse.»

Investeerimisfirma Hermitage Capital Management kaasasutaja Bill Browder hoiatas, et Swedbanki kohta meedias toodud summad võivad olla alles algus. Ta on öelnud, et tal on endal tõendeid Swedbanki seostest Danske skandaaliga ning nad plaanivad esitada Swedbanki vastu avalduse kriminaalkuriteo süüdistamise esitamiseks.

Swedbanki suuruselt teine aktsionär Folksam Grupp, kellele kuulub seitse protsenti ettevõtte aktsiaid, ütles Bloombergile, et nad võtavad kahtlustusi väga tõsiselt ning loodavad Swebankilt saada kõiki asjasse puutuvaid detaile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles