Euroopa ja USA seisavad uue kaubandussõja lahvatamise lävel (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja USA president Donald Trump. Foto: SAUL LOEB / AFP

Euroopa Liit annab kiire ja tõhusa vastuse, kui USA peaks kehtestama Euroopa autodele imporditollid, teatas Euroopa Komisjon esmaspäeval. 

Euroopa Komisjon ähvardas Ühendriike vastusammudega pärast seda, kui USA kaubandusministeerium esitas pühapäeval Valgele Majale raporti, mis annab president Donald Trumpile volituse kehtestada järgmise 90 päeva jooksul autode impordile tollimaks. 

«Kui sellele raportile järgnevad Euroopa ekspordile kahjulikud teod, vastab Euroopa Komisjon kiirelt ja kohaselt,» ütles pressiesindaja Margaritas Schinas Brüsselis pressikonverentsil. 

Anonüümsust palunud valitsusallikate sõnul leitakse USA kaubandusministeeriumi raportis, et autode import on oht riiklikule julgeolekule. See on esimene samm neile tollimaksu kehtestamisel.

Ühendriikide võimalikes imporditollides nähakse suurt ohtu EL-i autofirmadele, eriti Saksamaal, kus autotööstus on üks suurimaid tööstusharusid.

Trump on ähvardanud kehtestada Euroopa, eriti Saksa autodele 25-protsendise tollimaksu, põhjendades seda asjaoluga, et need kahjustavad USA autotööstust.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles laupäeval, et tema arvates on USA kavatsus Euroopa autod julgeolekuohuks kuulutada hirmuäratav.

2017. aastal olid 17 miljonist Ühendriikides müüdud autost veidi alla pooled imporditud. Neist suurem osa oli toodetud Kanadas või Mehhikos, kellele USA ilmselt uusi autotariife ei kehtesta.

Autotööstusliidu VDA andmeil eksportisid Saksa autofirmad eelmisel aastal Saksamaalt USA-sse 470 000 sõidukit.

Atlandi-üleste kaubanduspingete taaslahvatamine järgneb möödunud aasta juulis sõlmitud vaherahule, millega Trump ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker lubasid hoiduda uute tollimaksude kehtestamisest ja pidada läbirääkimisi kaubandusleppe üle.

«Juncker usaldab president Trumpi sõna. Euroopa Liit peab oma sõnast kinni, kuni seda teeb USA,» ütles Schinas esmaspäeval. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles