Õiguskomisjon lükkas finantskuritegude tõkestamise eelnõu tagasi

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu
Rahapesu Foto: SCANPIX

Riigikogu õiguskomisjon leidis, et finantssektori karistusi reformiv ja rahapesu vastaseid meetmeid karmistav eelnõu vajab põhjalikumat mõjuanalüüsi ja praegusel kujul ei saa lõpetav parlamendi koosseis eelnõu kiirkorras menetlemist jätkata. Komisjon soovitab seadusemuudatuste arutelu jätkata kevadel.

Õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu sõnul on huvigruppidel vaja aruteludeks lisaaega ja seadusemuudatuste menetlemise juurde on mõistlik tulla tagasi kevadel riigikogu järgmise koosseisuga.

«Õiguskomisjon peab rahvusvahelise rahapesuga võitlemist prioriteediks, aga praegune eelnõu tekst on kahjuks toores. Oleks vastutustundetu võtta kiirustades seadusena vastu praak, mis võib kahjustada meie ettevõtluskeskkonda ja riivata isikute põhiõigusi,» ütles komisjoni esimees pressiteates.

Õiguskomisjoni liikme Jüri Saare sõnul kulus komisjoni istungite aeg aruteludele ümberpööratud tõendamisekohustuse põhiseaduspärasusest, milles osapooled kompromissile ei jõudnudki.

«Komisjoni poole on selles küsimuses pöördunud tervelt kahel korral Õiguskantsleri Kantselei ja samuti Eesti Advokatuur. Ka Audiitorkogu, Eesti Liikluskindlustuse Fondi ja Eesti Kindlustusseltside Liidu esindajad on andnud teada, et eelnõu tervikuna vajab sügavamat analüüsi. Kahjuks ei ole komisjonil enam selle Riigikogu koosseisu tööaja raames võimalik hinnata ja arutada eelnõus loodava regulatsiooni sisu ja tagajärgi,» põhjendas ta komisjoni otsust eelnõu menetlemine järgmisele koosseisule jätta.

Kolmapäeval riigikogu menetlusest välja kukkunud eelnõu kohaselt kontrolliks rahapesu andmebüroo edaspidi ettevõtja juhtorgani liikmete tausta ja sobivust, lisaks nähti ette tingimus, et ettevõtja asukoht ja peakontor või filiaal peavad asuma Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles