«Mitu päeva võib leiba müüa pärast realiseerimiskuupäeva lõppu ehk parim enne möödas?» küsis lugeja.
Lugeja küsib: kui kaua tohib säilivusaja ületanud leiba müüa? (3)
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastab veterinaar-ja toiduameti toiduosakonna nõunik Tiiu Rand:
«Parim enne» näitab toidu minimaalse säilimisaja tähtpäeva, mitte realiseerimisaega ning on seotud toidu parima kvaliteediga. Minimaalse säilimisaja ületanud toidu müük ei ole keelatud, sest üldjuhul ei muutu toit (nt leib) «parim enne» möödudes ohtlikuks, küll aga kaotab kvaliteedis (kaob värskus, leib tahkub). Ei saa ette anda päevade arvu, mitu päeva võib «parim enne» ületanud toitu, sh leiba, müüa.
Tarbijale müümisel tuleks «parim enne» möödunud toit eraldada muust (nn värskest) toidust ning tarbijat tuleb teavitada «parim enne» möödumisest.
Kauplus, kes müüb «parim enne» ületanud toitu, peab jälgima, et selline toit ei oleks riknemistunnustega (nt leib ei hallitaks).