Video: Mülleri sõnul on muutused Eesti Pangas uue juhi puhul paratamatud

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Panga presidendi kandidaadiks valitud Madis Müller rääkis, et keskpanga järgmise seitsme aasta suurimaks katsumuseks on majanduskasvu aeglustumine.

Mülleri sõnul otsustas ta keskpanga presidendiks kandideerida, et rääkida kaasa Eesti majandust puudutavates küsimustes ja paremat võimalust on tema sõnul raske ette kujutada. «Üks tugevus, mis mind eristab teistest kandidaatidest on mitu hiljutine töökogemus Eesti Pangas. Ma olen olnud viimased seitse aastat asepresident ja sellest tulenevalt olen hästi kursis organisatsiooniga ja ma usun, et ka Euroopa keskpanga ja rahvusvahelise suunaga. Ma usun, et mul on suhteliselt lihtne töö üle võtta,» ütles ta.

Küsimusele, kas midagi muutub Eesti Pangas tema juhtimise all, vastas Müller, et see on paratamatu uue juhi puhul. «Ma olen täna ikkagi alles kandidaat. Kui ma saan juunis Eesti Panga presidendiks, siis peab juba järgmistele sammudele mõtlema,» lisas ta.

Eesti Panga nõukogu küsis kandidaadilt, mida ta näeb oma ametiaja suurima katsumusena. Vastuseks kostis Müller, et kui viimased aastad on majanduses olnud positiivsed, siis järgneva seitsme aasta jooksul näeme me erinevat kulgu. «Siis peab Eesti Pank olema hea nõuandja Eesti valitsusele. Samuti on euroala rahapoliitika suund muutumas ja nendes otsustes tuleb kaasa rääkida,» ütles ta.

Küsimusele, kas ta on oma vaadetelt konservatiivse rahapoliitika pooldaja nagu praegu president Ardo Hansson, vastas Müller, et nad on ikkagi erinevad inimesed. Samas lisas ta, et tema arvates peaks Eesti Pank olema pikaajalise ja vastutustundliku majanduspoliitika eestkõneleja ning seda joont on siiani hoitud.

Eesti Panga nõukogu valis teisipäeval salajasel hääletusel keskpanga järgmise presidendi kandidaadiks senise asepresidendi Madis Mülleri. Panga presidendiks kandideerisid Robert Kitt, Madis Müller ja Märten Ross. Eesti Panga president on ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige.

Müller peab järgmiseks läbima kolm kuud kestva kaitsepolitsei julgeolekukontrolli. Pärast julgeolekukontrolli lõppemist tutvub nõukogu kogutud andmetega ja võib teha riigi presidendile ettepaneku nimetada Müller järgmiseks Eesti Panga presidendiks.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni viimane tööpäev on 6. juunil. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles