Ränk töö viis eestlase Räniorus asepresidendiks (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtte Guzik asepresident Lauri Viitas inspekteerimas 24-kihilist trükkplaati.
Ettevõtte Guzik asepresident Lauri Viitas inspekteerimas 24-kihilist trükkplaati. Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Vabandage, aga täna te vist koju ei sõida,» ütles Lauri Viitas pärastlõunal firma presidendile. Boss, Odessast pärit Nahum Guzik, oli juba soliidses eas, üle seitsmekümne, aga käis ja käib endiselt iga päev enda rajatud täppismõõteaparatuuri arenduse ja tootmise ettevõttes Silicon Valleys tööl. Viitas oli Eestist pärit algaja elektroonikainsener, kes nokitses enamasti omaette tinutuskolviga vigaste võimendite kallal, kõrvaldades nende puudujääke.

Aga hommikul tööle saabudes oli ta märganud, et bossi autol, mis seisis ettevõtte ees raudaia ja mururibaga piiratud parklas, olid rehvid tühjad. Sellest ta Guzikut teda juhuslikult trehvates teavitaski.

Guziku endanimelises firmas Guzik Technical Enterprises, mis valmistab peamiselt seadmeid kõvaketaste testimiseks, töötas tollal 130 inimest. Boss imestas, et mitte ükski noist, v.a Viitas, ei tulnud talle ütlema, et auto rehvid on katki.

«Nüüd töötad sa minu heaks,» oli Guzik Viitasele seepeale öelnud.

Sealt alates avanesid Viitasele (36) sootuks uued võimalused. Kõva töötahte, lõputu õppimishimu ja uuendusmeelse suhtumise toel kerkis ta järgmise kuraditosina aastaga Guziku ettevõttes, millele kuulub arvutite riistvara testimise vallas üle 70 patendi, järjest vastutusrikkamatele ametikohtadele. Praeguseks on temast saanud firma asepresident, kelle ülesanne on uute testimis- ja mõõteseadmete arendamine.

Viitase edu retsept on lihtne. «Ma teadsin Ameerikasse tulles, mida tahan,» lausub ta. «Ma ei tulnud siia lorutama. Tulin ikkagi läbi lööma, kohe algusest peale ja täie rauaga. Ja see ei ole muutunud.» Kui miski on muutunud, siis üksnes perekonnaseis. Ta on olnud viis aastat abielus Tartust pärit ning varem peamiselt Londonis tegutsenud modelli Gertrud Viktoriga, kes valmistub nüüd USAs ülikooli astuma, ning neil on nelja ja poole aastane poeg Oskar, kes käib Palo Altos eelkoolis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles