Rahandusministeerium langust ei ennusta (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasvu prognoos. FOTO: P M
Majanduskasvu prognoos. FOTO: P M Foto: P M

Rahandusministeeriumi pikaajalise majandusprognoosi järgi kasvab majandus vähemalt järgmised 50 aastat ehk aastani 2070.

Ennustuse järgi algab seejärel üle 30 aasta kestev majanduskasvu aeglustumine kuni 0,8 protsendini 2053. ja 2054. aastal. Seejärel tuleb seitse aastat kestev kasvu kiirenemine kuni 1,6 protsendini, millele järgneb taas langustrend.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Madis Abeni sõnul võib pikaajalist prognoosi nimetada ka projektsiooniks ning selles majanduslangust ennustada on vastutustundetu.

«Pikaajalise prognoosi esimene eesmärk ei ole ära aimata majanduskasvu või langust mingil konkreetsel aastal, vaid näidata suures plaanis kätte trend, mille ümber majandus võiks vahelduva eduga kulgeda. Praktikas jäävad sinna sisse ilmselt ka langusaastad, kuid selle trendi järgi peaks olema mõistlik teha pikaajalisi plaane,» põhjendas Madis Aben kriisivaba prognoosi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles