Tallinna börsil oli mitme aasta parim jaanuar

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nemad peaksid rõõmustama. Harju Elektri aktsionäride koosolek.
Nemad peaksid rõõmustama. Harju Elektri aktsionäride koosolek. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna börsi algas uus aasta väga hästi. Ainus langeja oli Ekspress Grupi aktsia, teiste aktsiate hinnad kerkisid. Börsiindeks OMXT kerkis 6,78 protsent, mis oli suurim tõus alates 2017. aasta juulist ning suurim jaanuarikuine tõus alates 2015. aastast.

Suurim tõusja oli jaanuaris 21,4 protsendiga Harju Elektri aktsia, LHV ja Skano Grupi aktsiad kerkisid üle 14 protsendi ja Tallinna Vee ning Nordeconi aktsiad veidi üle kümne protsendi.

Hinnaliikumiste tagumises otsas oli Merko Ehituse aktsia, mille hind jäi aastalõpu seisuga võrreldes samaks ning Ekspress Grupi aktsia, mille hind langes kuuga 4,3 protsenti.

Ka börsi kauplemisaktiivsus oli üsna suur. Börsi käive oli jaanuaris 13 miljonit eurot, mis oli parim jaanuar alates 2015. aastast, mil börsikäive oli 13,3 miljonit eurot.

Enimkaubeldavad  olid Tallinna Sadama aktsia, mille käive oli jaanuaris 3,5 miljonit eurot, 2,3 miljoni euroga järgnesid Merko Ehitus ning Tallinna Kaubamaja ning enam kui miljoni euro suurune käive oli ka Tallinkil (2,1 miljonit eurot).

Jaanuar on Tallinna börsi ajaloo parim kuu olnud. 23 aasta keskmine tõus on jaanuaris 6,3 protsenti, paremuselt teine ja kolmas kuu on olnud august (4,4 protsenti) ja märts (4,2 protsenti). Kaheksal kuu aastas on Tallinna börsiindeks keskmiselt tõusnud, neljal langenud. Kõige kehvem kuu on seni olnud september, mil OMXT indeks on keskmiselt langenud 3,2 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles