Taani süüdistab Rootsit elektrituru reeglite eiramises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svenska Kraftnäti tegevus oli lobigrupi esindaja sõnul ohtlik ning takistab hinna kujunemist turutingimustel
Svenska Kraftnäti tegevus oli lobigrupi esindaja sõnul ohtlik ning takistab hinna kujunemist turutingimustel Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Taani energiafirmasid esindav lobiorganisatsioon Dansk Energi süüdistab Rootsi elektrisüsteemi haldurit Svenska Kraftnäti Euroopa Liidu (EL) reeglite rikkumises, kui peatas eelmisel nädalal ajutiselt elektriekspordi Taani ja Leedusse, kirjutab Montelnews.

«Hoolimata ühisturust seadis Svenska Kraftnät Rootsi elektri varustuskindluse ettepoole Taani omast,» ütles lobigrupi esindaja Martin Schrøder lehele ning nõudis Rootsi süsteemihaldurilt selgitusi.

Svenska Kraftnäti tegevus oli lobigrupi esindaja sõnul ohtlik ning takistab hinna kujunemist turutingimustel ja kahjustab seeläbi turu usaldusväärsust.

Eelmisel neljapäeval sulges Svenska Kraftnät kõik piiriülesed ühendused Rootsi lõunapoolsest hinnapiirkonnast Taani ja Leeduga, viidates elektri varustuskindluse ohule.

Svenska Kraftnäti operatsioonide juhi Pontus de Maré sõnul viis süsteemihaldur juhtumi järel läbi sisemise analüüsi ning jõudis järelduseni, et nad oleksid pidanud käituma teisiti.

Juhtum sai alguse sellest, et Lõuna-Rootsi hinnapiirkonnas tekkis umbes 1000 megavati suurune defitsiit ning samal ajal olid kahtlused Oskarshamni tuumajaama kolmanda reaktori osas.

Eesti elektrisüsteemi halduri Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri sõnul on juhtumi positiivne pool see, et see teema on tõstatunud. «Saame teha omad järeldused ja tagada, et taolistes olukordades teeksid süsteemihaldurid tulevikus õiged otsused. Kui pole ohtu varustuskindlusele, peab laskma turul vabalt toimida,» sõnas ta BNS-ile.

Svenska Kraftnät esitas turuosalistele ka erakorralise turuteate, milles teavitas turuühenduste sulgemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles