Eesti Panga presidendi kaks ametit (6)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni tool jääb tänavu juunis tühjaks, sestap otsitakse talle järeltulijat.
Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni tool jääb tänavu juunis tühjaks, sestap otsitakse talle järeltulijat. Foto: Tairo Lutter

Jaanuari alguses ütles Ardo Hansson Riias konverentsil, et bitcoin ja teised krüptorahad on täielik mõttetus ning need surevad peagi välja.

«Ma arvan, et paari aasta pärast vaatame tagasi ja ütleme, kuidas me küll jõudsime olukorrani, kus me sellist muinasjuttu uskusime,» vastas Hansson paneeldiskussiooni juhi küsimusele, mida ta arvab krüptovaluutast. Tema vastust tsiteeris uudisteagentuur Bloomberg, kust see levis kiiresti teistesse finantsuudiste kanalitesse.

Ehkki kindlasti mitte tuntuim ega kuulsaim, on Hansson ilmselt kõige mõjukam eestlane maailmas. Vaevalt poolteist aastat pärast ametisse astumist Eesti Panga presidendi ametikohale ütles ta 2013. aasta novembris Bloombergile, et Euroopa Keskpank (EKP) on valmis langetama baasintressi ning kehtestama negatiivse hoiuseintressi. Hanssoni sõnade peale langes euro kurss dollari suhtes 0,3 protsenti. See ei jäänud ainsaks korraks, kui tema sõnad muutsid euro kurssi.

Valuutaturud on hiiglaslikud. Kõigi valuutatehingute maht kokku (koos tuletistehingutega) on viis triljonit dollarit päevas (ei ole eksitus – T. O.), sellest hetketehingute (spot-tehingud) maht 1,6 triljonit dollarit. Valuutapaari euro-dollar tehingute maht moodustab 23 protsenti (2016. aasta andmed) hetketehingute kogumahust ehk 368 miljardit dollarit päevas. See tähendab, et Hanssoni üheainsa lause tagajärjel kaotasid ja võitsid tolle päeva tehinguosalised (oleneb, kas nad olid euro/dollari ostjad või müüjad) hetkega kokku miljard dollarit.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles