Operail käivitab Tartu ja Sillamäe vahelise konteinerrongiliini

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operaili vedur.
Operaili vedur. Foto: Arvo Meeks

Riiklik raudtee-logistikafirma Operail avab veebruarist Sillamäe-Tartu-Sillamäe konteinerrongiliini, mis suurendab ülikoolilinna kaubavahetust suurimate Eesti sadamatega.

Operail on alates eelmise aasta augustikuust edukalt tööle pannud Muuga-Tartu-Muuga konteinerrongiliini. «Hetkel veame mõlemal suunal keskmiselt 200 konteinerit kuus, mis tähendab, et sellega vähendame maanteede koormust 400 kaubaauto võrra,» sõnas ettevõtte juhatuse esimees Raul Toomsalu.

«Veebruari alguses hakkab tööle veel teinegi liin Sillamäe-Tartu-Sillamäe ning seega hakkavad siseriiklikud konteinerrongid teenindama kahte väga olulist sadamat,» ütles Toomsalu.

Tema sõnul on sel aastal plaanis veel ellu viia Tartu laadimisplatsi arenduse teine etapp. «Laadimisala hakkab toimima tunnustatud konteinerdepoona, kus käideldakse nii import- kui ka eksportkonteinereid neid vahepeal sadamasse viimata – see omakorda oluliselt parandab veo efektiivsust ja raudteeveo konkurentsivõimet,» selgitas Toomsalu.

Praeguseks on konteinerrongiga Muuga ja Tartu vahel veetud pea 15 000 tonni kaupu, millest suurema enamuse moodustavad puidutooted.

Täna raudtee-logistikaettevõtte Operaili Tartu laadimisjaama külastanud majandus- ja taristuminister Kadri Simson tõdes, et kaupade liikumise tendents Eestis maanteelt raudteele mõjub positiivselt maanteeliikluse turvalisusele.

«Iga tonn kaupa, mis veetakse veokite asemel mööda raudteed, vähendab raskeliikluse koormust teedel ning vähendab ohtlike möödasõitude hulka,» ütles Simson. «Lisaks on raudteel kaupade liigutamine oluliselt keskkonnasäästlikum kui maanteel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles