Maksumuudatus soosib kohaliku asemel välisfirmasid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Tingas
Ranno Tingas Foto: Konstantin Sednev

Eesti ühe tuntuma maksueksperdi, Ernst & Youngi Eesti üksuse juhi Ranno Tingase sõnul on eelmisel aastal kehtima hakanud regulaarsete dividendide madalam maksustamine kasulik ettevõtete välisriigi juriidilisest isikust omanikele, mitte aga Eesti eraisikust ettevõtjatele.

Alates 2018. aastast kehtinud tulumaksumuudatuse kohaselt alaneb nende ettevõtete, kes maksavad vähemalt kolm aastat samas summas omanikutulu, dividendide tulumaks 14 protsendile. Juhul kui see kasum makstakse füüsilisele isikule, peab füüsiline isik maksma lisaks tulumaksu seitse protsenti.

«Sellest muudatusest on kasu eelkõige kontserni sees tütarühingust kasumi viimisel ülespoole. Näiteks, kui meil on kontsern, on emaühing ja kolm tütarühingut, siis nüüd need kolm tütarühingut saavad madalama maksumääraga viia selle kasumi emaettevõtte tasemele, aga kui selle emaettevõtte omanik on füüsiline isik, siis tuleb see (dividend – toim) ikkagi veel seitsme protsendiga ära maksustada,» selgitas Ranno Tingas Swedbanki privaatpanganduse seminaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles