Gaasi hind kerkib ligi 15 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

AS Eesti Gaas teatas, et tarbijaid ootab järgmise aasta alguses ees hinnatõus ning müüdava maagaasi kaalutud keskmine hind tõuseb 5 senti kuupmeetri kohta, mis tähendab tarbijale kokku ca 15 protsendi suurust hinnatõusu.

«Kodutarbijatele müüdava maagaasi kaalutud keskmine hind kasvab 5 eurosenti. Meie kõige suurem kliendigrupp, kes kasutab gaasi oma kodu kütteks, hakkab gaasi kuupmeetri eest 0,349 euro asemel maksma 0,401 eurot,» teatas ettevõte oma kodulehel.

Eesti Gaasi selgituste kohaselt on sel aastal toimunud maailmas mitmeid sündmusi, mis on mõjutanud energiakandjate hindu kasvu suunas: Jaapani tuumakatastroof ja Araabia kevad.

Kui enne Fukushima tuumajaama õnnetust maksis veeldatud maagaasi kuupmeeter Euroopas 300 dollarit, siis täna 500 dollarit. Samuti on börsidel müüdav gaas kallinenud 20 protsenti.

Kui Euroopas börsidel kaubeldav gaas moodustab 15-20 protsenti kogu müügimahust, siis 80-85 protsenti gaasist müüakse õlihindadega seotud lepingutega.

AS Eesti Gaas ostab gaasi õlihindadega seotud hinnavalemi alusel.

«Kahjuks on ka õlide hinnad maailmaturul märgatavalt kallinenud. Näiteks kui 2011. aasta jaanuarikuus oli raske kütteõli keskmine hind 514 dollarit tonn, siis aprillikuuks oli see juba tõusnud 37,5 protsenti ja ületas 700 USD/tonni kohta piiri.

Viimastel kuudel on raske kütteõli hind maailmaturul kõikunud 640-660 USD/tonni piires, lisaks on eurokriis nõrgendanud euro kurssi  dollari suhtes, mis on avaldanud negatiivset mõju gaasi ostuhinnale,» põhjendab hinnatõusu AS Eesti Gaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles