Värske raport: lõhe rikaste ja vaeste vahel kasvab üha kiiremini

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed põletavad Afganistani pealinnas Kabulis plastikprügi, et sooja saada. Linna katab külma ilmaga paks mürgine sudu.
Lapsed põletavad Afganistani pealinnas Kabulis plastikprügi, et sooja saada. Linna katab külma ilmaga paks mürgine sudu. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Rahvusvaheline heategevusorganisatsioon Oxfam avaldas esmaspäeval raporti, mille järgi tekkis möödunud aastal iga kahe päeva tagant uus miljardär, samal ajal kui planeedi vaesem pool kaotas oma jõukusest aastaga 11 protsenti.

Raporti järgi rahastavad riigid üha vähem avalikke teenuseid ega suuda peatada rikaste  maksudest kõrvale hiilimist. Kuna jõukam elanikkond ei maksa piisavalt makse, jääb enamik maksukoormast vaesema elanikkonna õlule, mis omakorda kasvatab üleüldist avalikku viha. Avalike teenuste kvaliteet ja kättesaadavus on vähenenud aastaga enamikus maailma riikides.

Kuna valitsused ei suuda raporti sõnul rikkaid maksustada, siis teevad nad selle sageli tasa käibemaksu tõstmisega, mis mõjutab eelkõige vaesemaid inimesi. Üha enam küsitakse maailmas makse näiteks selliste elementaarkaupade pealt nagu sool, suhkur ja seep. Jõukaid sellised maksud kuigi palju ei mõjuta.

Raport väljastati esmaspäeval, mil Šveitsis Davosis algab ülemaailmne majandusfoorum, kuhu kogunevad riikide ja suuräride juhid. Raporti andmetel kasvas miljardäride jõukus möödunud aastal 12 protsenti ehk 2,5 miljardit dollarit päevas. Samal ajal kahanes maailma 3,8 miljardi kõige vaesema inimese jõukus 500 miljoni dollari võrra päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles