Saksa välisminister: Nord Stream 2 pole poliitiline projekt, gaas võiks minna läbi Ukraina (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas.
Ühendriigid on korduvalt öelnud, et Nord Stream 2 gaasijuhe aitab suurendada Venemaa negatiivset mõju Euroopas. Foto: Stefan Sauer / AP / Scanpix

Saksamaa ei pea gaasijuhet Nord Stream 2 poliitiliseks projektis, kuid nõuab gaasitranspordi jätkumist Venemaalt läbi Ukraina Euroopasse ka pärast selle valmimist, ütles välisminister Heiko Maas reedel.

«Me ei pea [Nord Stream 2], millega on seotud palju Euroopa firmasid ja mitte üksnes Saksa omad, poliitiliseks projektiks,» sõnas Maas Kiievis ühisel pressikonverentsil Ukraina välisministri Pavlo Klimkiniga.

Saksa välisministri sõnul tuleb transport läbi Ukraina säilitada ja Berliin on valmis pakkuma Ukrainale abi gaasikonsortsiumi loomisel.

«Meil on kuus firmat, mis on avaldanud soovi konsortsiumiga liituda,» lausus Maas, lisades, et Venemaa on lubanud jätkata gaasitransporti läbi Ukraina.

Klimkin ütles, et Euroopa reeglite jõustamine Nord Stream 2 elluviimisel on ainus viis Ukraina, Euroopa Liidu ja Venemaa kolmepoolsete gaasikõneluste tõhusamaks ja konstruktiivsemaks muutmiseks.

«See lubaks meil asetada oma arutelu ratsionaalsele rajale,» lausus Ukraina välisminister.

Nord Stream 2 kulgeb läbi Läänemere, ühendades Venemaa tarnijaid Euroopa tarbijatega. Selle pikkus on 1200 kilomeetrit ja läbilaskevõime 55 miljardit kuupmeetrit aastas. Projekti teostajad on Vene Gazprom ning Euroopa ettevõtted Engie, Uniper, OMV, Shell ja Wintershall.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles