Salakaubavedaja pihtimus: Eesti piirivalvuritel pole midagi parata (8)

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn kandjad Narvas Eesti Vene piiril.
Nn kandjad Narvas Eesti Vene piiril. Foto: Nikolai Andrejev

Suurem osa neist, kes veavad Euroopa kaupu üle Narva jalakäijate silla, pole turistid, vaid Narva ja Ivangorodi elanikud. Nad kasutavad võimalust viia üle piiri kaupu enda tarbeks, kuid tegelikult on nn kandjad või kaubamuulad – osa suurest salakauba masinavärgist Euroopa Liidu ja Venemaa vahel, kes on üksteise suhtes kehtestanud sanktsioonid. Ivan (nimi muudetud – toim) tegeleb kaupade üleveoga Venemaa ja Eesti piiril juba palju aastaid. Ta nõustus selgitama, kuidas on korraldatud ebaseaduslik äri piiril, tingimusel, et jääb anonüümseks.

Kas te elate Narvas või Ivangorodis?

Sellest on parem vaikida.

Kas te toimetate kaupu ainult Venemaale või ka vastupidises suunas?

Ei, ainult Euroopast Venemaale.

Mida täpsemalt üle piiri veetakse?

Üle piiri läheb kõik, alates juustust, vorstist ja lihast kuni elektroonika ja autode varuosadeni. Sisuliselt ükskõik mis kaup. Aga eriti palju riideid – Itaalia, Hispaania, Ameerika. Eestisse veetakse vaid sigarette. Kuid praegu on niivõrd kõrged trahvid, et see pole enam tulus.

Ja kuidas see töö käib? Te ostate kauba Eestist, et viia see Venemaale?

Ei. Eesti kaupa ei liigu üldse palju, peamiselt Lääne-Euroopast. Süsteem on järgmine: näiteks klient Venemaalt tellib Itaaliast, Hispaaniast või Poolast riideid – mitte kilogrammides, mitte ühe või kaks, aga võib olla kolm tonni. See kõik tuleb Leetu või Eestisse. Siin on hästi palju inimesi, kes organiseerivad kauba ülevedu. Iga grupp spetsialiseerub mingile ühele kaubale.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles