Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Puu-ja köögiviljade ostmisel tuleks tähelepanu pöörata vilja välimusele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Mädanenud ja kahjustatud pinnaga puuviljade tarbimist tuleks võimalusel vältida, sest bakterid võivad olla sattunud puuvilja sisse ja siis pesemine ei aita.
Mädanenud ja kahjustatud pinnaga puuviljade tarbimist tuleks võimalusel vältida, sest bakterid võivad olla sattunud puuvilja sisse ja siis pesemine ei aita. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kuigi kõiki poest või turult ostetud vilju tuleks enne tarvitamist pesta, siis paljud seda siiski ei tee. Seda eriti kooritavate viljade puhul.

Veterinaar-ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jaana Oona sõnul kasvavad puu-ja köögiviljad sellises keskkonnas, et nende pinnal esineb ka pärast viljade korjamist baktereid ning ka muud mustust, mis on sinna sattunud ümbritsevast keskkonnast. «Marju, puu- ja köögivilju tuleb korralikult pesta (vajadusel harjaga), et eemaldada pinnal esinevaid mikroorganisme, viiruseid, taimekaitsevahendite jääke või muud mustust, mis on sinna sattunud mullast, ümbritsevast keskkonnast või toodetega kokku puutunud materjalidelt ning inimestelt,» märkis Oona.

Puu- ja köögivilju soovitatakse pesta ka enne koorte ja muude mittesöödavate osade eemaldamist, et koortelt käte kaudu ei saaks söödavad osad saastatud. «Üldjuhul on saastumine pindmine ja seega baktereid ja viiruseid saab kõrvaldada pesemisega,» märkis Oona ja hoiatas, et vältida tuleks siiski mädanenud ja kahjustatud pinnaga puuviljade tarbimist, sest bakterid võivad olla sattunud puuvilja sisse ja siis pesemine ei aita. «Bakterid nagu listeeria või salmonella on looduses laialt levinud ning seetõttu võivad esineda ka puu- ja köögiviljadel.»

Tagasi üles