Majandusanalüütiku kolm soovitust uuele peaministrile (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Sander Ilvest

Valimiste järel ametisse asuv peaminister peaks esimeste asjadena kuulama ära Eesti suuremate eksportööride ettepanekud ja mured, analüüsima haridussüsteemi ja viima läbi riigi kulutuste auditi, ütles majandusanalüütik Tõnu Palm saates «Otse Postimehest».

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul võiks ametisse astuv valitsusjuht kohtuda saja Eesti tippeksportijaga ja kuulata ära nende investeerimis- ja laienemisplaanid ning ka mured. «Sellest kohtumisest peaks siis tegema järelduse, kas riigi ja erasektori koostöös saaks teha midagi põnevat, mis tooks eksporditulu,» ütles Palm.

Teiseks soovitas analüütik ametisse astuval peaministril analüüsida majandusharude lõikes Eesti haridussüsteemi eesmärgiga saada tulevikus eelkõige tehnoloogiaharudesse rohkem kõrgelt kvalifitseeritud spetsialiste. «Haridusele tuleb seada selge fookus. Eriti reaalteaduste puhul peab leidma mingi motivatsiooni, mingi kommi, et noored neid õppima läheksid,» märkis Palm.

Kolmandaks soovitas Palm läbi viia riigis auditi ning vaadata üle riigi kulud. «Kõik kulud, mida me teeme, kasvavad automaatselt koos sotsiaalmaksu kasvuga. Kulutused tuleb üle vaadata selle pilguga, kuidas tõsta pikema aja jooksul Eesti majanduse kasvuvõimalusi,» sõnas Palm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles