Lõuna-Korea sunnitööohvrid nõuavad orjatööd kasutanud Jaapani firma varade arestimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nippon Steel & Sumitomo Metal tootmisliin Chiba prefektuuris, Jaapanis.
Nippon Steel & Sumitomo Metal tootmisliin Chiba prefektuuris, Jaapanis. Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Jaapani okupatsiooni ajal sunnitöölistena kasutatud lõunakorealaste advokaadid nõuavad Jaapani terasefirma varade arestimist.

Pärast 21 aastat väldanud kohtuvaidlust, mille neljast hagejast on elus vaid üks, otsustas Lõuna-Korea ülemkohus oktoobris, et Jaapani Nippon Steel & Sumitomo Metal (NSSM) peab igale hagejale maksma 100 miljonit vonni ehk 89 000 dollarit kahjutasu.

Hagejate sõnul kasutati neid ettevõtte tehastes sunnitöölistena ajavahemikul 1941-1943.

Kohtuotsus pälvis Tokyo kriitika ning Jaapani peaminister Shinzo Abe nimetas seda «võimatuks».

Ohvrite advokaadid ütlesid uudisteagentuurile AFP, et kuna Jaapani terasefirma ei ole nõuetele vastanud, taotlesid nad esmaspäeval ettevõtte varade arestimist Lõuna-Koreas. Taotlus puudutab Jaapani firma osalust ettevõttes PNR, mis on ühisfirma Lõuna-Korea terasefirmaga Posco.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap kirjutas, et NSSM-il on 2,3 miljonit PNR-i aktsiat, mille koguväärtus on 11 miljardit vonni.

Souli andmeil kasutas Jaapan aastatel 1910-1945 sunnitöölistena 780 000 korealast, kui välja jätta naised, keda Jaapani sõjaväelased kasutasid seksorjadena.

Jaapani hinnangul lahendati kõik kompensatsiooni küsimused 1965. aasta leppes, millega taastati diplomaatilised suhted ja anti Lõuna-Koreale reparatsioonideks 800 miljoni dollari jagu toetusi ja odavaid laene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles