2018. aasta hinnapomm: elektri hind tegi pöörase tõusu (18)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid Pärnumaal.
Elektriliinid Pärnumaal. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

2018. aasta ebameeldivaima hinnatõusu tegi elekter, kallinedes üle 40 protsendi ja nii kallis pole eratarbijate jaoks elekter mitte kunagi olnud.

Elektribörsi NordPool Spot Eesti piirkonna 2018. aasta keskmine hind oli a 47,07 eurot megavatt-tund (4,71 senti kilovatt-tund), mis on 41,8 protsenti kõrgem eelmise aasta keskmisest hinnast ja kõrgeim hind, mida tarbijad seni maksnud on.

Detsembri keskmine hind kerkis novembriga võrreldes 0,8 protsenti ja eelmise aasta detsembriga võrreldes tervelt kahe kolmandiku võrra 53,05 euroni megavatt-tund (5,31 sendini megavatt-tund). Siiski pole tegemist kõrgeima kuu keskmise hinnaga. Ajaloo kõrgeim kuu keskmine elektri hind oli lõppeva aasta augustis - 55,38 eurot megavatt-tund (5,54 senti kilovatt-tund). Börsipaketi valinud eratarbijate ja väiketarbijate jaoks pole elekter nii kallis olnud mitte kunagi varem.

Era- ja väiketarbijatele hakkas elektri hind sõltuma börsihinnast alates 2013. aastast. Eesti ühines elektribörsiga NordPool Spot 2010. aasta aprillist ning suurtarbijad, kes pidid hakkama ostma elektrit börsihinnaga, said oma esimese šoki juba mõni kuu hiljem – sama aasta augustis, mil elektri keskmine börsihind kerkis 56,62 euroni megavatt-tund (5,66 senti kilovatt-tund). See on ka kõrgeim keskmine hind tänaseni.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles