Euro saab homme 20-aastaseks ja tahab maailma vallutada (13)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga presidendi Mario Draghi 2012. aasta suvel Londonis öeldud sõnad «kõik, mis võimalik» ilmselt päästis euro.
Euroopa keskpanga presidendi Mario Draghi 2012. aasta suvel Londonis öeldud sõnad «kõik, mis võimalik» ilmselt päästis euro. Foto: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

1. jaanuaril 20-aastaseks saav euro on suurema osa oma ajaloost olnud USA dollarist tugevam valuuta. Kui euro kaks aastakümmet tagasi kasutusele võeti – esialgu küll ülekanderahana –, ennustasid paljud ühisraha kriitikud sellele hävingut. Ehkki tagasilööke ja sügavaid kriise on paari aastakümne jooksul ette tulnud mitu, on euro neist kenasti läbi tulnud. Seejuures tasub mainida, et suurema osa oma ajaloost on euro olnud tugevam valuuta kui USA dollar. Siiski soovib Euroopa Komisjon euro kaalu maailmavaluutana suurendada.

Sularahana võeti see kasutusele 2002. aasta 1. jaanuaril ning sama aasta märtsis asendas euro rahvusvaluutat juba 12 riigis. Praeguseks on euroalaga ühinenud 19 riiki. Oktoobri seisuga ringleb maailmas euro rahatähti, mille väärtus on kokku 1,2 triljonit eurot.

Euro on dollari järel teine reservvaluuta ja kauplemismahult on see samuti teisel kohal maailmas, kuigi eurotsooni kuuluvate riikide rahvaarvu järgi võiks olla esimene. 60 protsenti valuutade reservist ja riikide võlakirjadest emiteeritakse dollarites, euro turuosa on vaid 20 protsenti.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles