Suured maksupettused: presidendi autojuht virutas riigilt miljoneid (13)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadim Samrai
Vadim Samrai Foto: PM arhiiv

Endine bussijuht ja aktiivne ametiühingutegelane Vadim Samrai suutis enne viimast majanduskriisi e-maksuametit korduvalt lollitada ja petta riigilt lühikese ajaga välja 2,1 miljonit eurot.

Postimees reastas hiljuti 21. sajandi kümme suurimat ja keerulisimat maksupettust, mille pärast on riigil saamata jäänud üle 40 miljoni euro. Edaspidi on võimalik kõiki lugusid lugeda ühe kaupa ja tasuta Postimehe veebist. 

Samrai, kes töötas Eesti Ekspressi andmetel muuhulgas lühikest aega president Toomas Hendrik Ilvese autojuhina, asutas 2008. aasta alguses kõlava nimega ettevõtte Rocca Al Mare Ehitus OÜ. Kuigi ettevõtte käive oli ümmargune null, deklareeris Samrai maksuametile jaanuari ja veebruari eest üle 16 000 euro sisendkäibemaksu, mida riigilt tagasi nõuda.

Paar kuud hiljem esitas ta riigile sama ettevõtte kaudu juba pea 450 000-eurose tagastusnõude. Pettus läks läbi ja riik kandis Samrai pangakontole ligi pool miljonit.

See oli aga alles algus. Riburada asutas endine bussijuht riiulifirmasid, millega küsis riigilt tagasi veel 1,66 miljonit eurot. Maksuamet kandis raha rõõmuga kurjategija arvele.

Mehe ind ei paistnud raugevat ja ta jätkas. Mais lõi Samrai firma OÜ Matkabussirent, küsides riigilt tagasi 660 000 eurot. Sedapuhku läks aga midagi nihu ja maksuametnikud said toimuvast haisu ninna. Rahakraan keerati kinni, kuritegu jäi lõpule viimata. Samrai üritas veel korra ja püüdis taas 660 000 eurot välja petta, kuid jäi jälle vahele.

Huvitav on ka see, et kuigi pettus pandi toime krooni ajal, võttis Samrai Tartus Rüütli tänaval asunud Tavidi valuutavahetuspunktist raha välja eurodes. Ülejäänud raha eest ostis mees kolm uhket autot. Mis rahaga edasi sai, ei tea keegi. Eesti Ekspress viskas õhku väite, et Samrai oli vaid käpiknukk ja pani Eesti ajaloo ühe nahaalseima maksupettuse toime mõne suurema ärinina huvides.

Kokkuleppemenetluses mõisteti Samrai kolmeks aastaks ja kaheks kuuks vangi. Tal keelati töötada kolme aasta jooksul juhtival kohal, samuti raamatupidamist korraldataval ametikohal. Lisaks konfiskeeriti ostetud autod ja telefonid.

Praeguseks on Samrai vanglast väljas.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles