USA börsidel olid ajaloo halvimad jõulud

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsimaakler ahastuses.
Börsimaakler ahastuses. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

USA olulisemad aktsiaturud langesid jõululaupäeval järsult. Põhjuseks peetakse segaseid ja vastakaid sõnumeid Valgest Majast. 

Nii kukkus näiteks 500 suurimat börsiettevõtet koondav S&P indeks esmaspäeval päevaga 2,7 protsenti. Tänavu septembri tipuhinnast on indeks alla tulnud juba tervelt viiendiku võrra, vahendab Financial Times.

Tööstusindeks Dow Jones langes päevaga 2,9 protsenti ja tehnoloogiaindeks Nasdaq 2,2 protsenti. Paanika USAs tiris kaasa ka Jaapani börsiindeksi Nikkei, mis kukkus esmaspäeval tervelt 5,01 protsenti, maandudes 2017. aasta mai tasemele. 

Punases oli ka New Yorgi börsi naftahind, mis langes 3,1 protsenti 44,18 dollari peale barreli eest. Brent odavnes 2,6 protsenti, sulgudes tasemel 52,43 dollarit barrelist. Samuti kukkus dollar.

Vastakad sõnumid Valgest Majast

Analüütikud peavad languse põhjuseks eelkõige närvilisi ja segadust tekitavaid sõnumeid Valgest Majast. Nädalavahetusel ütles president Donald Trump, et on arutanud USA keskpanga juhi Jay Powelli vallandamist.

Trumpi rahandusminister Steven Mnuchin üritas avalikkust rahustada, öeldes, et Powelli välja vahetamist ei ole plaanis. Rahandusminister lisas, et kõik suuremad USA pangad on piisavalt hea tervise juures ja likviidsed, et jätkata laenamist eraisikutele ja äridele.

See, et Mnuchin selle teema üldse jutuks võttis, viis aga hellaks tehtud investorid, kes kardavad praegu kõige hullemat, omakorda paanikasse, mis vallandas uue müügilaine. 

Jõululaupäeval valas president Trump veel õli tulle, kui ründas Twitteris keskpanka ja süüdistas viimast USA majandust ümbritsevate kartuste tekitamises. «Meie majanduses on ainus probleem keskpank,» teatas ta Twitteris.

«Keskpank on nagu jõuline golfimängija, kes ei saa palli auku, sest tal puudub igasugune puudutus. Ta ei suuda putata,» säutsus Trump, keda pahandab keskpanga intressimäärade poliitika.

USA turud jätkavad tavapärast kauplemist kolmapäeval, 26. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles