Ministeerium tõmbas väikefirmade halduskoormust leevendavale eelnõule pidurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumendid.
Dokumendid. Foto: PETRAS MALUKAS/AFPPETRAS MALUKAS/AFP/SCANPIX

Valitsus arutab neljapäevasel istungil Vabaerakonna esitatud eelnõud, mille eesmärk on kehtestada kuni 200 000-eurose aastakäibega ja kuni kümne töötajaga maksukohustuslaste maksustamisperioodiks üks kalendriaasta, rahandusministeerium seda ettepanekut ei toeta.

Vabaerakonna eelnõu eesmärk on pikendada käibemaksu maksustamisperioodi väikeettevõtjatele. Eelnõu kohaselt on kuni 200 000 eurose aastakäibega ja kuni kümne töötajaga maksukohustuslaste maksustamisperioodiks üks kalendriaasta, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Maksukohustuslastele, kelle aastakäive on 200 000 kuni 2 miljonit eurot ja kellel on kuni kümme töötajat, on maksustamisperioodiks kolm kuud. Seega võivad nad käibemaksudeklaratsiooni esitada kvartaalselt.

Kehtiva õiguse kohaselt on kõigile käibemaksukohustuslastele käibemaksu maksustamisperioodiks kalendrikuu. Käibemaksudeklaratsioon tuleb maksuhaldurile esitada iga järgneva kuu 20. kuupäevaks. Maksukohustuslasena registreerimise kohustus tekib, kui maksustatav käive ületab kalendriaasta algusest arvates 40 000 eurot.

Seletuskirja kohaselt vähendab käibemaksudeklaratsiooni esitamine korra kvartalis või aastas väikeettevõtjate ning maksu- ja tolliameti halduskoormust.

Rahandusministeerium ei toeta Vabaerakonna fraktsiooni tänavu novembris algatatud seaduseelnõud, sest muudatusega lisanduks kuupõhisele maksustamisperioodile veel kaks maksustamisperioodi.

See tooks ministeeriumi hinnangul kaasa olukorra, kus käibedeklaratsiooni lisa vormil KMD INF deklareeritavad tehinguandmed ei oleks enam võrreldavad, sest andmeid esitatakse erinevates perioodides. Samuti ei muuda eelnõu oluliselt ettevõtja halduskoormust, sest käibega seotud arvestust on vaja pidada jooksvalt.

Pikem maksustamisperiood toob ministeeriumi sõnul kaasa ka selle, et sisendkäibemaksu saab ettevõtja harvem maha arvata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles